Ελλάδα

Βιβλική καταστροφή: 55.000 στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη – Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες

22.05.2021 | 20:00

Εικόνες καταστροφής αφήνει πίσω της η πυρκαγιά που κατέστρεψε 55 χιλιάδες στρέμματα. Οι εικόνες είναι σκληρές καθώς εκτός από τις δασικές εκτάσεις που έγιναν στάχτη, το φως της ημέρας αποκάλυψε δεκάδες ζώα απανθρακωμένα και άλλα με σοβαρά εγκαύματα.

Από τον παράδεισο στην κόλαση. Από τον ορεινό όγκο των Γερανείων ακόμη ξεπηδούν πυκνοί καπνοί. Η πύρινη λαίλαπα άφησε πίσω της μόνο στάχτη…καταστροφή σε δάση, νοικοκυριά και καλλιέργειες.

Οι εικόνες από drone μαρτυρούν ότι η ηρεμία, η γαλήνη και η ζωή θα αργήσουν να επιστρέψουν στα Γεράνεια Όρη.

Περισσότερα από 55 χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργειών έγιναν στάχτη. Μία φωτιά που ξεκίνησε από το Σχοίνο Κορινθίας και έφθασε περίπου έξι χιλιόμετρα πριν τα Μέγαρα. Απόλυτη καταστροφή. Η ανατολή χάθηκε πίσω από τους καπνούς.

Με το πρώτο φως της ημέρας επέστρεψαν και τα εναέρια μέσα.

Ώρα 6 το πρωί…πολλές αναζωπυρώσεις …επέστρεψαν τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα.

Οι αναζωπυρώσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Η κάμερα του Mega κατέγραψε τις προσπάθειες των πυροσβεστών.

«Υπάρχουν αναζωπυρώσεις που μας προβληματίζουν και ανησυχούμε…».

«Πρωταρχικός στόχος οι ανθρώπινες ζωές»

 

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega o αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στέφανος Κολοκούρης είπε ότι πρωταρχικός σκοπός ήταν να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες.

Ο κ. Κολοκούρης τόνισε ότι τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσκόλεψε το δύσβατο της περιοχής αλλά και οι ισχυροί άνεμοι.

Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών στην περιοχή δεν είχε βρέξει για 26 ημέρες ενώ οι άνεμοι έπνεαν με ταχύτητα 66 χιλιομέτρων.

Απαρηγόρητος ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής στο Μάζι Μεγάρων είδε τη φωτιά να περνά μέσα από το μοναστήρι καταστρέφοντας ιερά κείμενα και εικόνες. «Εκκενώσαμε…πήραμε τα άγια λείψανα ….δεν μας άφηναν να πάρουμε κάτι άλλο…».

Οι εικόνες…σκληρές. Δεκάδες ζώα απανθρακωμένα. Σε αυλές σπιτιών…στις πλαγιές του βουνού. Άλλα είναι καψαλισμένα…με εγκαύματα. Δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Βουβά δέχονται την περιποίηση των ανθρώπων του Δήμου και ζωολογικών οργανώσεων. Κάθε άνθρωπος λυγίζει σε αυτές τις εικόνες.

Μιλώντας στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι πυρόπληκτοι θα αποζημιωθούν αλλά προέχει η κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Τις τελευταίες ώρες δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο πυρκαγιάς ενώ στο σημείο παραμένουν περισσότεροι από 270 πυροσβέστες.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 22/05/2021

Ελλάδα