Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων – Δικαιούχοι & προϋποθέσεις

22.05.2021 | 08:39 Eνσωμάτωση

Για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού μίλησε στο Mega Σαββατοκύριακο ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

«Ανακοινώσαμε προχθές το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού. Θα είναι 300 χιλιάδες επιταγές, έξι διανυκτερεύσεις, ακτοπλοϊκά εισιτήρια, σημαντική καινοτομία είναι ότι θα αυξήσουμε την επιδότηση 20% τον Αύγουστο που υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ για Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου ισχύουν 10 διανυκτερεύσεις δωρεάν. Είναι ένα βελτιωμένο και ενισχυμένο πρόγραμμα με οδηγό το περσινό», είπε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, για την περίοδο 2021-22 αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουνίου.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι 300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι και αφορά στην περίοδο από 1/8/2021 έως 31/7/2022, ενώ για τα περσινά voucher, οι δικαιούχοι μπορούν να τα εξαργυρώσουν έως τις 31/07/2021.

Με το πρόγραμμα επιδοτείται έως και 100% η διαμονή σε τουριστικά καταλύματα και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, και αφορά σε 1 έως 6 διανυκτερεύσεις, ή 10 δωρεάν διανυκτερεύσεις σε Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και στο Νομό Έβρου.

Επίσης, για τα άτομα με αναπηρία θα είναι δωρεάν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια.

Κριτήρια & προϋποθέσεις

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όσοι, κατά το προηγούμενο έτος, πληρούσαν κάποιες από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ Οργανισμού Εργατικής Εστίας).

– Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.

– Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών.

– Συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

– Ήταν εγγεγραμμένοι άνεργοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων.

Επίσης, δεν πρέπει να έχουν λάβει voucher κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα, ενώ από αυτό εξαιρούνται τα ΑμεΑ.

Κοινωνικός Τουρισμός για τους αγρότες

Για το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΠΕΚΑ για τους αγρότες, οι δηλώσεις ξεκινούν από τις 24 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, και αφορά στην περίοδο από 5/7/2021 – 30/5/2022.

Δικαιούχοι είναι 50.000 συνταξιούχοι του ΟΓΑ και συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων, αλλά και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Το πρόγραμμα αφορά σε επιδότηση για 1 έως 6 διανυκτερεύσεις.

Μεγάλο το ενδιαφέρον του κόσμου

Στο Mega Σαββατοκύριακο μίλησε και ο κ. Κωνσταντίνος Χρύσανθος, διευθυντής ξενοδοχείου στα Χανιά που υποδέχεται πελάτες μέσω του Κοινωνικού Τουρισμού.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και είμαστε χαρούμενοι και υπερήφανοι που μπορούμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες να κάνουν διακοπές. Είμαστε παραδοσιακό ξενοδοχείο. Όσοι συνάδελφοι είμαστε στον Κοινωνικό Τουρισμό είμαστε συνειδητοποιημένοι και θέλουμε οι Έλληνες να κάνουν διακοπές. Δεν είναι ψέμα ότι τα δωμάτια τελειώνουν τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο», εξήγησε ο κ. Χρύσανθος.

«Για αυτό θα δώσουμε αυξημένη επιδότηση 20% στους ξενοδόχους, επειδή τον Αύγουστο υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Πέρυσι είχαμε ρεκόρ συμμετοχής επιχειρήσεων. Πάνω από 1.800 καταλύματα συμμετείχαν στο πρόγραμμα, όταν άλλες χρονιές έχουμε 700-800 καταλύματα», απάντησε ο κ. Πρωτοψάλτης.

Αυτόματη ανανέωση των δελτίων ανεργίας στις πυρόπληκτες περιοχές

Κλείνοντας, ο διοικητής του ΟΑΕΔ ανέφερε ότι αυτή την περίοδο «τρέχουν» 8 προγράμματα για ανέργους, ενώ ανακοίνωσε ότι όλα τα δελτία ανεργίας στις πυρόπληκτες περιοχές θα ανανεωθούν αυτόματα μέχρι το τέλος του μήνα. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος για καμία ενέργεια από τους ανέργους στις περιοχές αυτές. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο ΟΑΕΔ για να δείξει τη στήριξή του στους ανθρώπους αυτούς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτοψάλτης.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 22/05/2021