Ελλάδα

Φωτιά Κορινθία: Δέκα φορές πιο τοξική η ατμόσφαιρα στην Αττική μετά την πυρκαγιά – Πώς θα προστατευθούμε

21.05.2021 | 20:18 Eνσωμάτωση

Η Αττική πνίγηκε από επικίνδυνα σωματίδια μετά τη φωτιά στην Κορινθία, με την ατμόσφαιρα να γίνεται δέκα φορές πιο τοξική.

10 φορές πιο τοξική είναι η ατμόσφαιρα σύμφωνα με τους επιστήμονες με την στάχτη της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Κορινθία να εξαπλώνεται.

Ανησυχία για το μαύρο νέφος

Η ατμόσφαιρα έγινε αποπνικτική ακόμα και σε αποστάσεις χιλιομέτρων από το μέτωπο της φωτιάς. Οι εικόνες είναι αποκαλυπτικές.

Σύννεφα καπνού και στάχτης τύλιξαν την Αττική και έφτασαν μέχρι και τις Κυκλάδες.

Το υπουργείο Υγείας, με σαφής οδηγίες προς τους πολίτες, συνέστησε να σταματήσουν την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, να περιορίσουν τον χρόνο παραμονής εκτός σπιτιού και κυρίως τα άτομα αυξημένου κινδύνου.

Όσοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια τους θα πρέπει να έχουν πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Τεράστιες οι επιπλώσεις στο περιβάλλον

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή του Σχίνου, αναμένεται να είναι μεγάλες όπως εξηγεί στο MEGA ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Οι ειδικοί προβλέπουν πως οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι πολλές.

«Θα έχουμε μεγάλη διάβρωση των εδαφών, σημαντικές κατολισθήσεις, ροές εδαφών και ροές κορημάτων καταμήκος των ρεμάτων της περιοχής και βέβαια όλα αυτά θα καταλήξουν στο θαλάσσιο περιβάλλον που και εκεί θα υπάρξει μια τεράστια μόλυνση δεδομένο ότι θα παρασυρθούν και τα υλικό της καύσης».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις πολύ συγκεκριμένες σε ευαίσθητα σημεία του γαιοπεριβάλλοντος της περιοχής, έτσι ώστε να αναστέλλουν οι επιπτώσεις που θα έχουμε στο περιβάλλον.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/05/2021