Ελλάδα

Τιτάνια μάχη του συνόλου των εναέριων μέσων κατάσβεσης

21.05.2021 | 20:14

Για την κατάσβεση της φωτιάς διατέθηκαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα της χώρας.

Τυχερές αλλά και άτυχες στάθηκαν οι πυροσβεστικές δυνάμεις όσον αφορά στην αεροπυρόσβεση στη μάχη με τις φλόγες στα Γεράνεια Όρη.

Και αυτό γιατί η χρονική συγκυρία που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά αλλά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία άλλη φωτιά σε ολόκληρη τη χώρα, έδωσε την ευκαιρία της χρήσης του συνόλου των εναέριων μέσων πυρόσβεσης.

Σχεδόν το σύνολο των διαθέσιμων πτητικών μέσων πυρόσβεσης χρησιμοποιήθηκαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Γεράνεια Όρη.

Τα 8 Canadair CL 215 και 415 της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 εξόδους, καταγράφοντας συνολικά 90 ώρες πτήσης με συνεχείς ρίψεις νερού.

Στην πυρόσβεση συμμετείχαν επίσης 10 αεροσκάφη PZL, δύο ελικόπτερα Chinook της Αεροπορίας Στρατού, αλλά και το ελικόπτερο Super Puma της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η μεγάλη ατυχία για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς με τα εναέρια μέσα έγκειται στο γεγονός ότι επίσημα η αντιπυρική περίοδος ξεκινά στις 25 Μαΐου.

Από Ιούνιο οι ενισχύσεις

 

Η χώρα έχει συνάψει συμβάσεις για την ενοικίαση 29 εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Για πρώτη φορά στην χώρα θα επιχειρήσει για όλη την αντιπυρική περίοδο το θηριώδες ρωσικό αμφίβιο πυροσβεστικό τζετ Beriev Be-200 που μπορεί να μεταφέρει 12 τόνους νερού ή επιβραδυντικού υγρού.

Στη μάχη με τις φλόγες θα βρίσκονται και 10 ελικόπτερα βαρέου τύπου Ericsson και 12 μεσαίου τύπου ρωσικά ελικόπτερα M-8.

Για πρώτη φορά ναυλώνονται και έξι ελικοφόρα αμφίβια αεροσκάφη Air-Tractor αμερικανικής κατασκευής, τα οποία εκτός από πυρόσβεση θα εκτελούν και επιχείρησεις επιτήρησης.

Η Πολεμική Αεροπορία από αρχές Ιουνίου θα έχει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα 14 από τα γερασμένα αλλά αξιόμαχα Canadair 215 και 415 καθώς και 19 PZL.

Η Αεροπορία Στρατού έχει διαθέσει τρία ελικόπτερα Chinook,  ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει στην διάθεσή της δύο Super Puma και τρία ελαφρά ελικόπτερα BK117.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 21/05/2021

Ελλάδα