Κόσμος

Ευρωβούλη: «Χαστούκι» στην Τουρκία , ζητά αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

20.05.2021 | 13:23 Eνσωμάτωση

Με ένα ψήφισμα ράπισμα κατά του Ερντογάν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας λέγοντας ότι η κατάσταση με την Τουρκία πάει συνεχώς προς το χειρότερο. 

Ειδικότερα, αποτελεί αναμφίβολα ένα σαφές πολιτικό μήνυμα ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις έχουν πιάσει ιστορικό χαμηλό. Πρακτικά όμως δεν αλλάζει τίποτα διότι το ψήφισμα αυτό δεν είναι δεσμευτικό, τα κράτη μέλη αποφασίζουν και όχι η Ευρωβουλή.

Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα το οποίο δημοσίευσε μια φωτογραφία που απεικονίζει τον Ερντογάν και με το μήνυμα «δεν υπάρχει χώρος για επιδρομείς στην ΕΕ».

Το ψήφισμα κάνει αναφορά στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της χώρας από το καθεστώς Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής σε επίπεδο κρατών Αυστρία και Γαλλία έχουν ζητήσει την αναστολή των τουρκικών διαπραγματεύσεων κάτι που μπλοκάρει Γερμανία, Ουγγαρία, Βουλγαρία, Ισπανία και Ιταλία. Τον Ιούνιο έχουμε νέα αξιολόγηση της κατάστασης με την Τουρκία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/05/2021