Κόσμος

Ακραία πρόκληση από την Τουρκία: Στη Γαύδο αλιευτικά της γείτονος – Σε επιφυλακή το Πολεμικό Ναυτικό

20.05.2021 | 13:24 Eνσωμάτωση

Σε νέα ακραία πρόκληση προχώρησε η Τουρκία ανήμερα της επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, με τουρκικά αλιευτικά να εντοπίζονται στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη νότια της Γαύδου, τη στιγμή που υπάρχουν σενάρια για μορατόριουμ στο Αιγαίο μέχρι το φθινόπωρο.

Την παραβίαση διαχειρίστηκε το Λιμενικό Σώμα παρά το γεγονός ότι τέθηκε σε επιφυλακή και το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για την πρώτη φορά που τουρκικά αλιευτικά φθάνουν τόσο δυτικά στα νότια της Κρήτης και μάλιστα εντός αιγιαλίτιδας ζώνης.

Ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ. Η τουρκική αυτή κίνηση -πέρα από ευθεία παραβίαση των ελληνικών δικαιωμάτων στην ΑΟΖ- είναι επικίνδυνη για δύο λόγους:

α) Διότι αποτελεί επίδειξη αρμοδιότητας σε μία περιοχή που η Ελλάδα έχει αδιαμφισβήτητη αρμοδιότητα. Δεν πρόκειται δηλαδή για περιοχή που βρίσκεται εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου, το οποίο ούτως ή άλλως η Αθήνα απορρίπτει.

β) Διότι η εμφάνιση των τουρκικών αλιευτικών εντός της αιγιαλίτιδας ζώνης στη Γαύδο αποτελεί κίνηση αμφισβήτησης της δυνατότητας της Γαύδου να έχει δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 20/05/2021