Υγεία

Κορωνοϊός: Προβληματίζουν τα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca

19.05.2021 | 20:02

Δήλωση «βόμβα» έκανε πριν από λίγες ώρες ο Γιώργος Χρούσος μέλος της Επιτροπής των Εμβολιασμών αναφερόμενος στα 3 περιστατικά θρομβώσεων που εντοπίστηκαν στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο και μάλιστα με διαφορά λίγων ημερών, όλα μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Ένας 35χρονος, μια 44χρονη και μια 47χρονη είναι οι 3 ασθενείς που εμφάνισαν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό τους με AstraZeneca, προκαλώντας συναγερμό στις Αρχές.

Ανησυχία και ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι και τα 3 περιστατικά εμφανίστηκαν στην Κρήτη και μάλιστα την ίδια χρονική περίοδο.

«Εάν είναι από το ίδιο εμβόλιο και αν είναι όλα θρομβώσεις μήπως κάτι συμβαίνει με την παρτίδα που πήγε στην Κρήτη».

Όπως εξηγεί στο LIVE NEWS ο Γιώργος Χρούσος, το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται είτε σε ελαττωματική παρτίδα των εμβολίων ή σε εσφαλμένο τρόπο συντήρησης.

«Ή το ένα ή το άλλο. Είτε πρόβλημα συντήρησης είτε κάτι συνέβη στην παρασκευή του εμβολίου. Πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα όταν παράγεις τέτοια βιολογικά υλικά».

Το «ύποπτο» αντίσωμα του 35χρονου

Η πρώτη περίπτωση αφορά τον 35χρονο από την Ιεράπετρα που εμβολιάστηκε τη Μεγάλη Πέμπτη με την πρώτη δόση AstraZeneca.

Προτού συμπληρωθεί μια εβδομάδα παρουσιάζει πυρετό και πονοκέφαλο και τη Δευτέρα 10 Μαΐου κάνει εισαγωγή με θρόμβωση στο αριστερό πόδι.

6 μέρες αργότερα πληροφορείται πως έχει και 2η θρόμβωση στην καρωτίδα, η οποία αφαιρείται κι αυτή με επιτυχία.

«Προχτές που ήρθε το πρώτο περιστατικό (σ.σ. 47χρονη) ανησύχησαν και μου έκαναν και μένα μια μαγνητική εγκεφάλου. Είναι καθαρή και θα φύγω ή σήμερα το απόγευμα ή αύριο το πρωί», λέει ο Αλέξανδρος Μεταξάκης, 35χρονος με διπλή θρόμβωση.

Στις εξετάσεις του 35χρονου εντοπίστηκε αντίσωμα που συνδέει τη διπλή θρόμβωση με το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Βρήκαν το αντίσωμα του αιμοπεταλιακού παράγοντα 4. Είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που παράγεται μετά από εμβόλια, είναι αυτό που λέμε VIPID».

47χρονη με παράλυση

Ιδιαίτερα σοβαρή είναι η περίπτωση 47χρονης μητέρας που υπέστη εγκεφαλικό αλλά και παράλυση 9 ημέρες μετά το εμβολιασμό της, όπως εξηγεί η κόρη της στο LIVE NEWS.

«Σε σταθερή κατάσταση. Έχει μια ελάχιστη, ελάχιστη βελτίωση όχι κάτι παραπάνω. Συνεχίζουμε τις εξετάσεις όπως καρδιογράφημα και παλμούς καρδιάς γιατί το εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει και έμφραγμα».

Από την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού της, είχε υψηλό πυρετό. Μια εβδομάδα μετά, η 47χρονη ένιωσε έντονο πονοκέφαλο και δυσφορία στα άκρα, συμπτώματα που την οδηγούν εσπευσμένα στο νοσοκομείο.

«Η γυναίκα παρουσιάζει αφασία έκφρασης και πλευρά ημιπαράλυση. Έχει κάνει ένα σοβαρό επεισόδιο θα έλεγα. Μια θρόμβωση της αριστεράς καρωτίδος», λέει ο Γιώργος Χαλκιαδάκης, διοικητής ΠΑΓΝΗ.

Η τρίτη περίπτωση στο Βενιζέλειο

Την ίδια ώρα, μια άλλη μητέρα τριών παιδιών, 44 ετών, που εμβολιάστηκε στις 6 Μαΐου, νοσηλεύεται με συμπτώματα θρομβοπενίας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, η γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από θρόμβο που εντοπίστηκε στον εγκέφαλό της.

Το θέμα των θρομβώσεων τέθηκε και στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, να σημειώνει ότι το θέμα ερευνάται από τους ειδικούς.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19/05/2021

Υγεία