Ελλάδα

Κορωνοϊός: Με γρήγορο ρυθμό προχωρά η «Ελευθερία» – Περισσότεροι από 108 χιλιάδες εμβολιασμοί εχτές

19.05.2021 | 13:07 Eνσωμάτωση

Τη δημιουργία ενός ισχυρού τείχους ανοσίας μέχρι να μπει το καλοκαίρι, προσπαθούν να χτίσουν οι ειδικοί. Το πρόγραμμα «Ελευθερία» προχωρά με γρήγορους ρυθμούς με στόχο τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς μέχρι τέλη Μαΐου. Χθες, σε μία ημέρα, πραγματοποιήθηκαν 108.361 εμβολιασμοί στη χώρα. Την ίδια στιγμή, ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν διότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Πλώρη για το στόχο των 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών στα τέλη Μαΐου βάζει η Ελλάδα. Στην κατεύθυνση αυτή, αύριο Παρασκευή, η πλατφόρμα για τα ραντεβού ανοίγει για τους πολίτες ηλικίας 40 έως 44 ετών με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.

Οι ειδικοί εκφράζουν πάντως τον προβληματισμό τους για τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στους πολίτες άνω των 65 ετών και στους νοσηλευτές.

Τρεις άνθρωποι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, μετά τον εμβολιασμό τους με AstraΖeneca, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί ακόμα ότι υπήρξε συσχέτιση με το εμβόλιο.

Χθες, τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν τα 2.600, ενώ την τελευταία εβδομάδα το ιικό φορτίο εμφανίζεται αυξημένο σε Χανιά, ηράκλειο και Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, σε πολλές περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία αλλά και νησιά, καταγράφονται τοπικές εξάρσεις, μετά την άρση των μέτρων και τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε πάρκα και πλατείες, με τους ειδικούς να αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Προτεραιότητα στους νησιώτες για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Με στόχο την άμεση και πλήρη εμβολιαστική κάλυψη των νησιών, προκειμένου να είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους τουρίστες, αποφασίστηκε για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson να δοθεί κατά προτεραιότητα στους νησιώτες.

Την ίδια ώρα, την ανησυχία τους εκφράζουν οι ειδικοί για τη μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Κρήτης, ενώ σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων με θέμα τους την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα.

Κάλυμνος, Αιτωλοακαρνανία και Κέρκυρα βρίσκονται υπό στενή επιτήρηση, λόγω των αυξημένων κρουσμάτων. Παράλληλα, προβληματισμό προξενεί το γεγονός ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι περισσότερες από τα εξιτήρια.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/05/2021