Κόσμος

Έρευνα: Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας θα είναι σύντομα μη αναστρέψιμο

19.05.2021 | 13:38 Eνσωμάτωση

Επιστήμονες προειδοποιούν πως το λιώσιμο των πάγων σε σημαντικό τμήμα της Γροιλανδίας θα είναι πάρα πολύ σύντομα μη αναστρέψιμο, ακόμη και αν η παγκόσμια υπερθέρμανση σταματούσε. Η ανατροπή στα επίπεδα του πάγου θα αυξήσει σημαντικά τη μακροπρόθεσμη παγκόσμια άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Το λιώσιμο των πάγων επιταχύνεται. Ήδη τρισεκατομμύρια τόνοι στη Γροιλανδία έχουν καταλήξει στον ωκεανό. Με τον ρυθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία της Γης, επιστήμονες τονίζουν πως θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα ντόμινο που θα προκαλέσει εν τέλει αύξηση της στάθμης των θαλασσών κατά 7 μέτρα και κατάρρευση των κλιματικών ζωνών όπως τις ξέρουμε.

«Βρήκαμε στοιχεία ότι το κεντρικό-δυτικό τμήμα του πάγου της Γροιλανδίας έχει αποσταθεροποιήσει και τώρα πλησιάζει σε μια κρίσιμη μετάβαση. Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι θα υπάρξει ουσιαστικά ενισχυμένη τήξη στο μέλλον, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό.»

Αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπεράσει τους 3 βαθμούς κελσίου, τότε η τήξη του πάγου σε ολόκληρη τη Γροιλανδία, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα είναι αναπόφευκτη. Παράκτιες περιοχές στο μέλλον θα εξαφανιστούν από τον χάρτη και το σχετικά ζεστό κλίμα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής θα ψυχρανθεί.

«Η τρέχουσα και στο εγγύς μέλλον μαζική απώλεια θα είναι σε μεγάλο βαθμό μη αναστρέψιμη. Γι ‘αυτό είναι καιρός να μειώσουμε γρήγορα και ουσιαστικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου από την καύση ορυκτών καυσίμων και να σταθεροποιήσουμε εκ νέου το πάγο και το κλίμα μας.»

Η έρευνα τονίζει τη σημασία της διατήρησης της παγκόσμιας ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό κελσίου.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/05/2021