Πολιτική

«Έρχεται» αυστηροποίηση των ποινών για τα ειδεχθή εγκλήματα

12.05.2021 | 13:19

Πραγματική έκτιση ποινής, με αύξηση του ορίου παραμονής στις φυλακές από τα 2/5 που ισχύει στα 3/5 ή και τα 4/5, φέρνει στο τραπέζι των συζητήσεων το φρικτό έγκλημα στα Γλυκά Νερά. Ο υπουργός δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας μιλώντας πριν λίγο στο Φόρουμ των Δελφών έκανε τις σχετικές δηλώσεις.

Στόχος είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για δράστες τέτοιων εγκλημάτων, κυρίως σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει θανατηφόρο αποτέλεσμα, καθώς ήδη σε τέτοια περίπτωση προβλέπεται η επιβολή ισόβιας κάθειρξης με ελάχιστο χρόνο πραγματικής παραμονής στις φυλακές τα 16 χρόνια.

Μιλώντας νωρίτερα στο Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα και εκείνος τον ενημέρωσε ότι πρόθεσή τους είναι μαζί με τις αλλαγές που θα προτείνουν σε λίγες μέρες, και η αυστηροποίηση της έκτισης ποινής (για ειδεχθή εγκλήματα), ώστε το ελάχιστο που θα εκτίουν να πάει από τα 2/5 της ποινής στα 4/5 προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα αποφυλάκισης.

Σημειώνεται ότι το ισχύον σύστημα αναφέρεται σε έκτιση 2/5 της ποινής ώστε οι δράστες να θεμελιώσουν δικαίωμα να ζητήσουν να αποφυλακιστούν με όρους, με αποτέλεσμα να παρατηρείται το φαινόμενο οι δράστες τέτοιων εγκλημάτων να παραμένουν ένα μικρό διάστημα στις φυλακές και στη συνέχεια να αποφυλακίζονται και να συνεχίζουν τη βίαιη δράση τους.

Η αυστηροποίηση των ισοβίων για τα ειδεχθή εγκλήματα, προκειμένου να είναι πλέον εκτιτέα τουλάχιστον τα 20 χρόνια, πρόκειται να είναι ένας από τους βασικότερους άξονες του νομοσχεδίου.

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12/05/2021

Πολιτική