Κόσμος

Μάγχη: «Ναυμαχία» Γάλλων και Βρετανών για τα δικαιώματα αλίευσης

06.05.2021 | 20:43 Eνσωμάτωση

Λίγο έλειψε να εμπλακούν σε πραγματική ναυμαχία, στα στενά της Μάγχης, γαλλικά και βρετανικά αλιευτικά. Οι Γάλλοι ψαράδες ζητούν άρση των περιορισμών για την αλιεία στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί Τζέρσι. Στην υπόθεση, που πήρε διάσταση διπλωματικού επεισοδίου, ενεπλάκη και η Κομισιόν, που κατήγγειλε το Λονδίνο για παραβίαση της συμφωνίας του Brexit.

Γαλλικά και βρετανικά αλιευτικά σκάφη κάνουν επικίνδυνους ελιγμούς και συγκρούονται στην είσοδο του λιμανιού του νησιού Τζέρσι στα στενά της Μάγχης…

Δεκάδες Γαλλικά ψαράδικα από νωρίς το πρωί απέκλεισαν το λιμάνι – πρωτεύουσα του νησιού, Σεντ Έλιερ…

Οι Γάλλοι ψαράδες ζητούν την άρση των περιορισμών για αλιεία στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Τζέρσι, που οι τοπικές αρχές μονομερώς επέβαλλαν.

Η διαμαρτυρία γρήγορα πήρε διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου. Η κυβέρνηση Τζόνσον έστειλε στην περιοχή δύο σκάφη του βασιλικού ναυτικού ενώ και ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε με δύο σκάφη του Γαλλικού λιμενικού.

Οι τόνοι ανέβηκαν και σε πολιτικό επίπεδο. Η Κομισιόν κατήγγειλε το Λονδίνο για παράβαση της συμφωνίας του Brexit και η Γαλλία απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι το νησί.

«Σε ό,τι αφορά το Τζέρσεϊ, σας θυμίζω πως μεταφέρεται ηλεκτρική ενέργεια με υποθαλάσσιο καλώδιο στο νησί. Διαθέτουμε τα μέσα, ακόμη κι αν με θλίβει το να φτάνουμε στα άκρα. Θα το πράξουμε εάν χρειαστεί.»

Τη στιγμή που η ένταση στο Γαλλοβρετανικό στενό ανεβαίνει επικίνδυνα, ο Μπόρις Τζόνσον έχει να αντιμετωπίσει και εσωτερικά μέτωπα. Το σκάνδαλο χρηματοδότησης προσωπικών του αναγκών από δωρητές των Συντηρητικών και η καρακόρυφη πτώση της δημοτικότητάς του αναμένεται να παίξουν σημαντικό ρόλο τόσο στις κρίσιμες εκλογές για τοπική κυβέρνηση στην Σκωτία όσο και στις δημοτικές εκλογές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο ίδιος πάντως “έτρεξε” όπως όπως να ψηφίσει σήμερα το πρωί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 06/05/2021