Ελλάδα

Με γοργούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εμβολιασμοί

06.05.2021 | 19:59

Aτελείωτες ουρές και σήμερα έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα με τους πολίτες να σπεύδουν να εμβολιαστούν σπάζοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Στην ουρά με υπομονή για το εμβόλιο. Και σήμερα χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τα εμβολιαστικά κέντρα πιστοί στο ραντεβού τους.

Ενα εκατομμύριο πολίτες έχουν λάβει και τις δυο δόσεις, ενώ την πρώτη δόση του εμβολίου έχουν κάνει 2,23 εκατομμύρια πολίτες. Στόχος στο εξής να μην πέφτει ο ρυθμός κάτω από τους 100.000 εμβολιασμούς ημερησίως.

«Εξαφανίζονται τα ραντεβού»

 

Φρενίτιδα επικρατεί με τα ραντεβού για εμβολιασμό στην Αττική, με αποτέλεσμα όποιος μπαίνει αυτή τη στιγμή στην πλατφόρμα για να κλείσει πρώτη φορά ραντεβού να βλέπει παντού «γκρι χρώμα».

Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τους εμβολιασμούς, κάτι που φαίνεται και στην ειδική πλατφόρμα. Τα ραντεβού των επόμενων δύο εβδομάδων είναι ήδη κατειλημμένα.

Η προσπάθεια να βρεθεί κάποιο διαθέσιμο ραντεβού στα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, σε νοσοκομεία ακόμα και σε τοπικά κέντρα υγείας, είναι μάταιη.

Όλα τα εμβόλια για όλους

 

Τις επόμενες εβδομάδες η ηλικιακή ομάδα 40-44 θα έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, ενώ στο τέλος Μαΐου όλοι άνω των 30 θα μπορούν να επιλέγουν ένα από τα τέσσερα εμβόλια.

Ήδη για την εξυπηρέτηση των πολιτών έχουν δημιουργηθέι 1500 νέα εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργούν 7 ημέρες την εβδομάδα. Θα ανοίγουν στις 8 το πρωί και αν χρειαστεί σε περιπτώσεις θα παραμένουν ανοιχτά ακόμα και μέχρι τα μεσάνυχτα.

Ανοσία το καλοκαίρι

 

Ο Ιούλιος είναι ο μήνας της ανοσίας στη χώρα μας, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας.

«Αν προσθέσει κανείς αυτούς που έχουν εμβολιαστεί με αυτούς που έχουν νοσήσει και έχουν αναπτύξει μηχανισμό άμυνας, θα το επιτύχουμε μέσα στο καλοκαίρι» ανέφερε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για το τείχος ανοσίας.

Την ίδια ώρα, πάντως υπάρχει προβληματισμός για το χαμηλό ποσοστό των υγειονομικών που έχουν εμβολιαστεί. ΤΡΥΠΗΜΑ Εξαίρεση οι γιατροί οι οποίοι σχεδόν 9 στους 10 έχουν κάνει το εμβόλιο με το συνολικό ποσοστό των εργαζομένων στα νοσοκομεία να βρίσκεται στο 62%

Ο φόβος για τις παρενέργειες

 

Την ανησυχία του κόσμου για τις παρενέργειες των εμβολίων με κάθε τρόπο καθησυχάζουν οι επιστήμονες.

«Ένα από τα πολλά ζητήματα ανησυχίας που έχουν εμφανιστεί εδώ και κάποιο διάστημα, είναι ότι τα εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 θα προκαλέσουν υπογονιμότητα στις γυναίκες. Χωρίς να υπάρχει καμία επιστημονική συσχέτιση ή απόδειξη και γνωρίζοντας πως κάποιες συμμετέχουσες στις κλινικές δοκιμές έμειναν έγκυες» σημείωσε ο Ηλίας Μόσιαλος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο στόχος να έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 5 εκατομμύρια άνθρωποι εως το τέλος μαΐου με τουλάχιστον μία δόση, είναι ρεαλιστικός και θα μας οδηγήσει στην ελευθερία της ανοσίας στα μέσα του καλοκαιριού.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/05/2021

Ελλάδα