Ελλάδα

Αντίστροφη μέτρηση για την επιστροφή στην κανονικότητα

05.05.2021 | 20:12 Eνσωμάτωση

Μετά από το επιτυχημένο άνοιγμα της εστίασης κυβέρνηση και λoιμοξιολόγοι σχεδιάζουν τα επόμενα βήματα για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς ο Μάιος είναι ο κρίσιμος μήνας που θα οριοθετήσει και το επερχόμενο καλοκαίρι.

«Με την επιταχυνόμενη διαδικασία των εμβολιασμών, την μαζική ανάπτυξη των αυτοδιαγνωστικών τεστ και το γεγονός ότι μπορούμε να έχουμε περισσότερες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, περιμένω η κατάσταση να βελτιωθεί δραματικά τους επόμενους μήνες» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δεν ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργεί η εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της. Μαθητές, εκπαιδευτικό προσωπικό επιστρέφουν στα σχολεία με self tests δύο φορές την εβδομάδα και αυστηρά μέτρα προστασίας. Ανοίγουν επίσης τα φροντιστήρια για τους μαθητές της γ’ λυκείου αλλά και τα εξεταστικά κέντρα για ξενόγλωσσα πτυχία.

Η επαναλειτουργία ωστόσο των βρεφονηπιακών σταθμών θα εξεταστεί σε άλλο χρόνο καθώς συνεκτιμάται πως τα παιδιά είναι πολύ μικρά και δεν μπορούν να υποβληθούν σε self test ή να φορούν μάσκες.

Προς κατάργηση οδεύει και το sms για το λιανεμπόριο. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προτείνει να διατηρηθεί το χρονικό περιθώριο για τις αγορές αλλά χωρίς ξεχωριστό μήνυμα και ραντεβού στα καταστήματα.

Ορόσημο η 15η Μαΐου

Στις 15 Μαΐου θα γίνει και το μεγαλύτερο βήμα για την άρση των περιορισμών. Το άνοιγμα του τουρισμού θα σημάνει και την κατάργηση των sms ενώ θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις στην χώρα. Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης επίσης περιλαμβάνει και περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου κυκλοφορίας.

Με την έναρξη της τουριστικής περιόδου θα ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ αναμένεται να επιστρέψει και η μουσική στην εστίαση.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/05/2021