Κόσμος

Αποχωρεί από την πολιτική σκηνή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την συντριβή των Podemos

05.05.2021 | 21:10 Eνσωμάτωση

Ξεκίνησε ως ένα λαμπρό αστέρι της πολιτικής και ισπανικής αριστεράς αλλά από χθες πέρασε στην πολιτική αποστρατεία σε ηλικία μόλις 42 ετών. Ο ιδρυτής και ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας είπε αντίο στην πολιτική μετά από τη συντριπτική ήττα του στις εκλογές για την περιφέρεια της Μαδρίτης από την εκλεκτή του Λαϊκού Κόμματος.

Το νέο αστέρι του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος, η Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο πανηγυρίζει τη νίκη της Δεξιάς απέναντι στην Σοσιαλδημοκρατία και την Ενωμένη Αριστερά των Podemos στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης.

«Είναι μια τραγωδία, τραγωδία για τη δημόσια Υγεία στη Μαδρίτη, για την κοινωνική πρόνοια και τις κοινωνικές παροχές» ανέφερε από την πλευρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Μεγάλος χαμένος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η νίκη της Αγιούσο συντριπτική, διπλασιάζει τις έδρες του Λαϊκού Κόμματος στην περιφέρεια της Μαδρίτης και ο αρχηγός των Podemos και της ενωμένης Αριστεράς συγκεντρώνει μόλις ένα 7% περιοριζόμενος στις 10 έδρες. Και το αντίο στην πολιτική έρχεται μόλις στα 42 του χρόνια…

«Παραιτούμαι από όλα τα καθήκοντά μου, εγκαταλείπω την πολιτική με την έννοια της κομματικής πολιτικής, της θεσμικής πολιτικής» υποστήριξε ο ηγέτης των Podemos.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας το μακρινό 2014 ήταν ανερχόμενο αστέρι της ισπανικής αριστεράς και λίγους μήνες μετά θα έφτανε στην Ομόνοια για να στηρίξει τον Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 μιλώντας ελληνικά. Ο Ιγκλέσιας είχε ταχθεί ήδη στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα όταν εκείνος έθετε υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν.

Ένα μήνα μετά ο Αλέξης Τσίπρας προφητικά θα δήλωνε ότι ο Πάμπλο Ιγκλέσιας δεν ήρθε στην πολιτική για να κάνει καριέρα.

«Μια γενιά πολιτικών που δεν θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική προκειμένου να πάρουν σύνταξη απ’ αυτήν, αλλά θέλουν να φέρουν μέσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς τον αέρα των κινημάτων» σημείωνε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις 20 Ιουνίου 2014.

Αγιούσο όπως… Τραμπ

Η Αγιούσο είχε χαρακτηριστεί η «Τραμπ της Ισπανίας». Το σύνθημά της Ελευθερία ήταν βασισμένο σε ένα συνδυασμό άρνησης των μέτρων για την πανδημία, με την ίδια να τάσσεται υπέρ των ανοιχτών καταστημάτων, των καφέ και των μπαρ με τη Μαδρίτη να σπαράσσεται από κρούσματα και θανάτους.

«Μαδρίτη σημαίνει ελευθερία και δεν καταλαβαίνουν τον τρόπο ζωής μας, γι ‘αυτό ο Σάντσεζ και οι συνάδελφοί του δεν μπαίνουν στη Μαδρίτη. Επειδή δεν μπορεί να κατευθυνθεί δεν μπορεί να ελεγχθεί και τα πράγματα δεν μπορούν να επιβληθούν εδώ» ανέφερε η Αγιούσο.

Η ήττα ήταν βαριά και για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο είδε τη δύναμή του στο περιφερειακό συμβούλιο να μειώνεται από τις 37 στις 25 έδρες, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση Σάντσες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/05/2021