Κόσμος

Προκλητικές δηλώσεις περί «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη

05.05.2021 | 20:34 Eνσωμάτωση

Στην Θεσσαλονίκη και την Κομοτηνή βρέθηκε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Γιαβούζ Σελίμ Κιράν επαναλαμβάνοντας την προκλητική γραμμή της Άγκυρας περί "τουρκικής" μειονότητας στη Θράκη και ανακυκλώνοντας τα περί καταπάτησης των δικαιωμάτων της. Την ίδια ώρα αποκαλύπτεται ότι σκάφη της Frontex παρενοχλήθηκαν από τουρκικές ακταιωρούς, νότια των Οινουσσών, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών .

Ο απεσταλμένος του Ερντογάν – Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών επανήλθε στους αστήρικτους ισχυρισμούς περί καταπάτησης των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας που η Άγκυρα ωστόσο επιμένει να βαφτίζει «τουρκική».

«Οι πιέσεις και οι περιορισμοί στην ελευθερία της γλώσσας, της θρησκείας και της λατρείας σε βάρος των ομογενών μας είναι απαράδεκτες.»

Διπλωματικές πηγές απαντώντας έντονα στις αβάσιμες αιτιάσεις τονίζουν ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις προβλέψεις που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

«Οποιαδήποτε προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και παραποίησης των στοιχείων αυτών, από όπου και αν προέρχεται, είναι αυτονόητα απορριπτέα και δεν χρήζει περαιτέρω σχολιασμού.»

Ο Τούρκος υπουργός επισκέφτηκε το σπίτι που γεννήθηκε ο Κεμάλ Ατατούρκ. Στη συνέχεια επισκέφτηκε την Κομοτηνή χαρακτηρίζοντας την ως κύρια πόλη της «Τουρκικής» όπως την αποκάλεσε μειονότητας. Λόγος της επίσκεψης του είναι η αναστήλωση του τεμένους Βαγιαζιτ στο Διδυμότειχο.

Για την Άγκυρα κατά τα άλλα, η ένταση έρχεται από την πλευρά της Ελλάδας…

«Αλλά ανεξάρτητα από το πόσο καλοπροαίρετοι είμαστε, οι Έλληνες γείτονές μας κλιμακώνουν τα γεγονότα, αυξάνουν την ένταση και χρησιμοποιούν προκλητική και απειλητική γλώσσα.»

Την τουρκική επιθετικότητα όμως υφίσταται πλέον και η Frontex.

Στις 26 και 27 Απριλίου σημειώθηκαν δύο περιστατικά με τουρκικές ακταιωρούς να κινούνται επικίνδυνα κοντά, σε σκάφη της Φινλανδικής και Σουηδικής Ακτοφυλακής που έπλεαν στην περιοχή νοτίως των Οινουσσών.

Την Παρασκευή σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA οι επικίνδυνες τουρκικές πρακτικές θα απασχολήσουν το διοικητικό συμβούλιο της Frontex καθώς τα περιστατικά χαρακτηρίστηκαν ως «σοβαρά».

Η Άγκυρα όμως και στον αέρα του Αιγαίου εμφανίστηκε σήμερα παραβατική.

Αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας με κωδικό πτήσης «18 Μαρτίου» μια ημερομηνία που παραπέμπει στην νίκη του Κεμάλ Ατατούρκ επί των συμμάχων στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο, πέρασε το Αιγαίο δύο φορές σημειώνοντας σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 05/05/2021