Ελλάδα

Ανάσταση με πυροτεχνήματα και κροτίδες, αλλά και μάσκες και αποστάσεις σε όλη τη χώρα

02.05.2021 | 19:51 Eνσωμάτωση

Με ευλάβεια και λαμπρότητα γιορτάστηκε και εφέτος η Ανάσταση του Θεανθρώπου σε ολόκληρο τον κόσμο και φυσικά στη χώρα μας. Οι πιστοί συγκεντρώθηκαν στους προαύλιους χώρους των ιερών ναών για να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη» και να λάβουν το Άγιο Φως στις εννέα το βράδυ και όχι στις 12 ως είθισται, λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού. Αν και η Ανάσταση βρήκε τους περισσότερους μακριά από τα χωριά και τα νησιά, τα έθιμα αναβίωσαν σε κάθε γωνιά του τόπου.

Το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης ακούστηκε σε κάθε γωνιά της χώρας και η νύχτα έγινε μέρα.

Η φετινή Ανάσταση έγινε στις εκκλησίες. Χιλιάδες πιστών με μάσκες και αποστάσεις κατέκλυσαν τους προαύλιους χώρους των ναών για να ψάλλουν όλοι μαζί το Χριστός Ανέστη.

Ο ουρανός της Αττικής γέμισε πυροτεχνήματα λίγο μετά τις 9 το βράδυ.

Η αναστάσιμη ακολουθία στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε στην μητρόπολη χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου παρουσία της προέδρου της δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Εντυπωσιακή ήταν και η εικόνα από το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας τον Πειραιά.

Με βόμβες μολότοφ, βεγγαλικά και αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς γιόρτασαν για άλλη μια χρονιά την Ανάσταση επί της οδού Ρουμπέση στον Νέο Κόσμο.

Μόλις ο ήχος των καμπαναριών σήμανε την Ανάσταση, εκατοντάδες ρουκέτες δημιούργησαν ένα μοναδικό υπερθέαμα στον ουρανό του Βροντάδου στην Χίο.

Η καθιερωμένη ρίψη ρουκετών δεν έγινε φέτος με στόχο τα καμπαναριά του Αγίου Μάρκου και της Παναγίας της Ερειθιανής για λόγους ασφαλείας.

Στην Χίο όπως και σχεδόν σε όλα τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αναβίωσε φέτος και το παραδοσιακό έθιμο όπου ο ιερέας μετά την Ανάσταση βρίσκει κλειστή την είσοδο του ναού και χτυπώντας με σφυρί τις πόρτες φωνάζει «άρατε πύλας». Σύμφωνα με το έθιμο, οι πόρτες ανοίγουν μετά από μια δυνατή κλωτσιά του ιερέα.

Με πυροτεχνήματα και βαρελότα υποδέχθηκαν την Ανάσταση του θεανθρώπου στα Χανιά της Κρήτης, ενώ όπως απαιτεί το έθιμο, κάηκε ο Ιούδας.

Εντυπωσιακές ήταν οι εικόνες και από την Μυτιλήνη, την Καλντέρα της Σαντορίνης, αλλά και την Φολέγανδρο.

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης για την αναστάσιμη λειτουργία, ενώ ο ουρανός της πόλης φωτίστηκε από τα πυροτεχνήματα.

Πολύς ο κόσμος και στην Κέρκυρα όπου μετά την Ανάσταση ακολούθησε ένα μοναδικό θέαμα με πυροτεχνήματα.

Η Ανάσταση γιορτάστηκε με βαρελότα και πυροτεχνήματα σε ολόκληρη την χώρα με την ευχή όλων να είναι η τελευταία φορά που κάνουμε Πάσχα με περιοριστικά μέτρα και προφυλάξεις.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 02/05/2021