Ελλάδα

Το έθιμο με τα πήλινα κανάτια – Εικόνες συνωστισμού σαν μην υπάρχει πανδημία

01.05.2021 | 13:10 Eνσωμάτωση

Με θετική διάθεση, γιορτάζεται σε όλη τη χώρα, η πρώτη Ανάσταση, με την τήρηση των τοπικών εθίμων -καθώς έχει δρομολογηθεί σταδιακά, η άρση των περιορισμών. Την ακολουθία του επιταφίου που πραγματοποιήθηκε χθες με κατάνυξη, στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιά παρακολούθησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο πρωθυπουργός, αντίστοιχα παρακολούθησε την ακολουθία του επιταφίου, στο παρεκκλήσι του ιπποκράτειου νοσοκομείου.

Οι καμπάνες στο περίφημο Πενταφάναρο της Κέρκυρας σήμαναν την πρώτη ανάσταση σήμερα το πρωί.

Πιστοί στην παράδοσή τους οι Κερκυραίοι στις 11 το πρωί τήρησαν το έθιμο και έριξαν τους μπότηδες τα πήλινα κανάτια δηλαδή από τα μπαλκόνια των σπιτιών τους.

Ωστόσο Χιλιάδες πιστοί έχουν κατακλύσει τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας. Μια εικόνα που θυμίζει εποχές προ κορωνοιού.

Με λαμπρότητα και κατάνυξη τελέστηκε η πρώτη Ανάσταση στην Ευαγγελίστρια της Χίου

Ο πατέρας Χριστόφορος Γουρλής που έχει γίνει διάσημος τα τελευταία χρόνια με τον εντυπωσιακό τρόπο και το άλμα του από την Ωραία Πύλη μετέφερε για μια ακόμα φορά το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.

Ο ιερέας σκόρπισε στους πιστούς δαφνόφυλλα σύμβολα της νίκης του Χριστού.

Εκατοντάδες φαναράκια φώτισαν το βράδυ της μεγάλης παρασκευής τον ουρανό της Μυτιλήνης.

Εθελοντές από την προκυμαία και οι ερασιτέχνες αλιείς από τις βάρκες τους μέσα στη θάλασσα άναψαν τα φαναράκια προσφέροντας εντυπωσιακές εικόνες.

Ωστόσο εκατοντάδες ήταν εκείνοι που βρέθηκαν στην προκυμαία προκαλώντας συνωστισμό.

Στο Αγρίνιο αναβίωσε το φαντασμαγορικό έθιμο των χαλκουνιών.

Συμβολικά, για το καλό αυτή τη φορά με λιγοστούς θεατές νεαροί άναψαν χαλκούνια στην κεντρική πλατεία, στη Μητρόπολη και την Αγία Τριάδα αλλά και σε άλλα σημεία της πόλης.

Οι χαλκουνάδες το έπραξαν με γρήγορες κινήσεις αφού προηγουμένως ολοκληρώθηκε η περιφορά του Επιταφίου στις εκκλησίες της πόλης.

Φέτος λόγω των συνθηκών η Ακολουθία του Επιταφίου τελέστηκε στους ναούς ενώ η περιφορά του περιορίστηκε στο προαύλιο των εκκλησιών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, παρακολούθησε την Ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά.

Η ΠτΔ αφού επιθεώρησε το στρατιωτικό άγημα έγινε δεκτή από τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τον αρχιμανδρίτη Νήφων Καπογιάννη Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Στη συνέχεια σπάστηκε το Ευαγγέλιο, άναψε ένα κερί και έπειτα παρακολούθησε τη λειτουργεία.

Στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος στον Πειραιά παρακολούθησε τα εγκώμια και ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

Η περιφορά του επιταφίου έγινε γύρω από τον ιερό ναό.

Την πομπή ακολούθησαν μόνοι οι ιερείς λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Στο παρεκκλήσι του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου στον Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Λουκά παρακολούθησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιτάφιο ακολουθία συνοδευόμενος από το γιο του Κωνσταντίνο.

Μία συμβολική κίνηση αποδίδοντας φόρο τιμής στους γιατρούς και νοσηλευτές που όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον αόρατο εχθρό.

Πώς γιορτάζουν στην Πάτρα την πρώτη Ανάσταση

Ένα διαφορετικό τρόπο, έχουν εφεύρει εδώ και πολλά χρόνια στην Πάτρα για να γιορτάσουν την πρώτη Ανάσταση οι έμποροι του κέντρου την ώρα που η καμπάνα σημαίνει το χαρμόσυνο μήνυμα.

Για περισσότερα από 100 χρόνια οι έμποροι του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, τηρούν το έθιμο που θέλει να προκαλούν μεγάλο θόρυβο, μόλις οι καμπάνες των εκκλησιών κτυπήσουν το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου για την πρώτη Ανάσταση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παλιό αυτό έθιμο, οι έμποροι πετούν στους δρόμους εμπορεύματα, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μεγάλο θόρυβο, ενώ δεν λείπουν και αυτοί που παλαιότερα πετούσαν βαρελότα και τώρα πετούν κροτίδες, θέλοντας έτσι να στείλουν με τον δικό τους τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 01/05/2021