Πολιτική

«Ναυάγιο» στο Κυπριακό – Ανακοινώθηκε νέα πενταμερής

29.04.2021 | 13:29 Eνσωμάτωση

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε την δεύτερη μέρα των συνομιλιών η άτυπη πενταμερής για το Κυπριακό όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Πριν από λίγο ο Αντόνιο Γκουτέρεες ανακοίνωσε ότι δεν βρέθηκε κοινό έδαφος για την έναρξη των επίσημων συνομιλιών για την επιλυση του Κυπριακού.

Όλα αυτά λίγο μετά την έναρξη της ολομέλειας σε μουδιασμένο κλίμα την δευτερη μέρα της συνόδου μετά και την πρόταση που κατέθεσε ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ στην οποία με ξεκάθαρο και ωμό τρόπο τίθεται ως βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλίων η αναγνώριση του ψευδοκράτους από τον ΟΗΕ.

Οι διμερείς συναντήσεις μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουντέρες συνεχίστηκαν χθες μέχρι αργά το βράδυ ενώ υπήρξαν και συναντήσεις των αντιπροσωπειών με τον βρετανό ΥΠΕΞ.

Η πενταμερής σύνοδος φαίνεται όμως ότι οδηγείται στα βράχια μετά και την πρόταση των 6 σημείων που κατέθεσε ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, με την οποία ουσιαστικά οι τ/Κ ζητούν από το Σ.Α. του ΟΗΕ να αναγνωρίσει την ισοτιμία και την κυριαρχική ισότητα των κατεχομένων ως κράτος και έθνος.

Ένα τέτοιο ψήφισμα – τοινίζουν – θα αποτελέσει τη νέα βάση για τη δημιουργία σχέσης συνεργασίας μεταξύ των δύο υφιστάμενων κρατών. Επιπλέον ο Τ/κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ απέρριψε τη πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ για διορισμό οιουδήποτε προσώπου στη θέση Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

Στο ίδιο μήκος κύματος κι ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλουτ Τσαβούσογλου ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter φωτογραφήθηκε με τον τ/κ ηγέτη και τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, επισημαίνοντας πως «Δεν είμαστε πλέον στο 1815 στη Βιέννη. Δεν μπορούμε να επανασχεδιάσουμε τον κόσμο με στυλό και ψαλίδι. Το 80% των Τουρκοκυπρίων γεννήθηκαν στην Κύπρο μετά το 1974. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι είναι ένα έθνος και μία χώρα».

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 29/04/2021