Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: Έκτακτη έρευνα για την πανάκριβη ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας

29.04.2021 | 13:34

Έκτακτη έρευνα για να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για την πανάκριβη ανακαίνιση της Ντάουνιγκ Στριτ άνοιξε ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή. Και όλα αυτά την ώρα που δεν έχει κοπάσει ο θόρυβος από την φερόμενη δήλωσή του ότι δε θα πάει σε lockdown «ακόμη και αν οι νεκροί σχηματίσουν στοίβα».

Η βρετανική εκλογική επιτροπή ξεκίνησε σήμερα επίσημη έρευνα για τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του πρωθυπουργικού διαμερίσματος στην Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για να υποπτεύεται ότι ίσως διαπράχθηκε αδίκημα.

Ο ίδιος ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα ότι πλήρωσε ο ίδιος για την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας, χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν έκανε την πληρωμή στην αρχή.

«Η απάντηση είναι ότι έχω καλύψει το κόστος και… μπορώ να σας πω ότι έχω συμμορφωθεί πλήρως με τον κώδικα δεοντολογίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον του Κοινοβουλίου.

Οκτώ ημέρες πριν από τις τοπικές εκλογές σε όλη την Αγγλία καθώς και τις εκλογές για τις τοπικές συνελεύσεις σε Ουαλία και Σκοτία, ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με μια σειρά ισχυρισμών σχεδόν για τα πάντα, από τη συγκεχυμένη αρχική διαχείριση της κρίσης της COVID-19 μέχρι το ποιος βρίσκεται πίσω από τις διαρροές που γίνονται από το γραφείο του.

Η έρευνα θα εξακριβώσει εάν οι όποιες συναλλαγές που σχετίζονται με τις εργασίες στο πρωθυπουργικό διαμέρισμα εμπίπτουν εντός του καθεστώτος που ρυθμίζεται από την επιτροπή και εάν τέτοιου είδους χρηματοδότηση δηλώθηκε όπως απαιτείται.

Εάν διαπιστώσει ότι τελέσθηκε αδίκημα –και ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις— τότε η επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο ή να παραπέμψει την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές

Αρνείται ο Μπόρις Τζόνσον ότι είπε τη φράση «δεν πάω σε Lockdown ακόμα και αν οι νεκροί σχηματίσουν στοίβα»

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε τη φράση που του αποδόθηκε από κυβερνητικό σύμβουλο ότι δεν πάει σε Lockdown ακόμα και αν οι νεκροί σχηματίσουν στοίβα.

Η φράση αυτή φέρεται να ειπώθηκε από τον Πρωθυπουργό, όταν προειδοποιήθηκε ότι χωρίς δεύτερο lockdown τα νοσοκομεία δεν θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν και ότι πολίτες θα πέθαιναν σε διαδρόμους και σε πάρκινγκ νοσοκομείων, καθώς και ότι θα χρειαζόταν η παρέμβαση του στρατού.

Ερωτηθείς αν εκστόμισε τη φράση, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Όχι. Το σημαντικό πράγμα που νομίζω ότι ο κόσμος θέλει να προχωρήσουμε και να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να διασφαλίσουμε ότι τα lockdown αποδίδουν και το έχουν κάνει».

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 29/04/2021

Κόσμος