Ελλάδα

Σοκαριστικές καταγγελίες για το γηροκομείο στα Χανιά

26.04.2021 | 13:22 Eνσωμάτωση

Σοκαριστική είναι η μαρτυρία πρώην υπαλλήλου στην μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων στα Χάνια, όπου μέσα σε ένα χρόνο χάθηκαν 68 άνθρωποι, όλοι από ανακοπή καρδιάς, σύμφωνα με τις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Ο ένας από αυτούς, σύμφωνα με την υπάλληλο προέκυψε ενδεχομένως από βίαιο τάισμα.
Σύμφωνα με την μαρτυρία της γυναίκας 30 ηλικιωμένοι έφυγαν από τη ζωή μέσα στο γηροκομείο το διάστημα που εργαζόταν εκείνη στον οίκο ευγηρίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από την ασφάλεια Χανίων οι αστυνομικοί έχουν λάβει 10 καταθέσεις από πρώην εργαζόμενους που δεν είναι αντιφατικές μεταξύ τους και όλες συγκλίνουν στις άθλιες συνθηκες διαβιωσης των ηλικιωμένων, στον υποσιτισμό, στη χορήγηση ψυχοφαρμάκων για να βρίσκονται σε καταστολή και στις κατακλίσεις που οδηγούσαν στον θάνατο.

Όσα σοκαριστικά έζησε τους πέντε μήνες που εργαζόταν εκεί περιέγραψε στο MEGA ένας ακόμη πρώην εργαζόμενος ο Δημήτρης Μαυρακάκης.

«Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και εκεί παραξενεύτηκα» ανέφερε ο κ. Μαυρακάκης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πρώην εργαζομένων δύο νοσηλευτές έπρεπε να φροντίζουν σε καθημερινή βάση 68 ηλικιωμένους ενώ τη νύχτα έμενε μόνο ένας νοσηλευτής.

Τις επόμενες μέρες θα βγει το πόρισμα από τις ιστολογικές εξετάσεις ηλικιωμένης γυναίκας η εκταφή της οποία έγινε μετά από εντολή εισαγγελέα.

Στο θέμα αναφέρθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη, που κατάγεται από τα Χανιά.

«Η υπόθεση του γηροκομείου Χανίων ντροπιάζει τους Χανιώτες και τη γνωστή ευαισθησία τους για τους παππούδες και γιαγιάδες. Η έρευνα πρέπει να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις σε βάθος, για να αποδοθούν οι ευθύνες και σε όσους όφειλαν να παρακολουθούν την λειτουργία του γηροκομείου».

Επείγον ερώτημα για τον αυξημένο αριθμό θανάτων έστειλε το υπουργείο Εργασία στην Περιφέρεια Κρήτης.

Θέμα χρόνου οι διώξεις – Το υπόμνημα του δικηγόρου του γηροκομείου

Αναφορά -υπόμνημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γηροκομείου των Χανίων σχετικά με τις καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στη δομή.

Ο δικηγόρος Νίκος Ρουσόπουλος ζήτησε να τηρηθεί η μυστικότητα της προανάκρισης και να τηρηθεί ο σεβασμός του τεκμηρίου αθωότητας. Παράλληλα, προτείνει περισσότερους από 50 μάρτυρες να καταθέσουν για τις συνθήκες στο γηροκομείο, ενώ ζητεί να γίνει και άρση των τηλεφωνικών επικοινωνιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διώξεις σε βάρος των ιθυνόντων του γηροκομείου είναι θέμα χρόνου, ενώ οι αρχές εξετάζουν αν έγιναν μεταβιβάσεις περιουσιών των τροφίμων προς το ίδρυμα.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 26/04/2021