Ελλάδα

Κορωνοϊός: Δεύτερο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στην Ελλάδα – Εντοπίστηκε στην Αθήνα

25.04.2021 | 13:01 Eνσωμάτωση

Δεύτερο κρούσμα κορωνοϊού που φέρει το στέλεχος  Β.1.617 εντοπίστηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το θετικό κρούσμα είναι Έλληνας πολίτης, ενώ αναμένεται και επίσημη ανακοίνωση.

Η κινητοποίηση του ΕΟΔΥ ήταν άμεση με αποτέλεσμα το κρούσμα που φέρει την ινδική μετάλλαξη να βρίσκεται υπό παρακολούθηση ενώ ήδη έχει ξεκινήσει και η ιχνηλάτηση των επαφών του.

Η πρώτη μόλυνση στην Πάτρα

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κρούσμα της ινδικής μετάλλαξης στη χώρα, εντοπίστηκε στην Πάτρα, πριν από λίγες ημέρες. Ο άνδρας στην Πάτρα που παρουσίασε συμπτώματα από τις 16 Μαρτίου, πλέον έχει αναρρώσει πλήρως.

Αυτό που είχε ανησυχήσει τους ειδικούς είναι ότι επρόκειτο για ένα «ορφανό» κρούσμα, καθώς η επιδημιολογική διερεύνηση δεν έδειξε ιστορικό ταξιδιού, ούτε επαφή με κάποιο γνωστό επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Η ινδική μετάλλαξη έχει στοιχεία από τις δύο πιο επιθετικές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, αυτές της Νότιας Αφρικής και της Βραζιλίας.

Τι γνωρίζουμε για το στέλεχος Β.1.617

Το στέλεχος Β.1.617 χαρακτηρίζεται από μια σειρά μεταλλάξεων στο γονίδιο της ακίδας (Spike) του ιού, μεταξύ των οποίων το συνδυασμό E484Q και L452R.

Ωστόσο το στέλεχος που ανιχνεύθηκε στη χώρα μας δεν φέρει τη μετάλλαξη Ε484Q, η οποία χαρακτηρίζεται ως μετάλλαξη διαφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τη φυλογενετική ανάλυση υποδηλώνουν ότι το στέλεχος Β.1.617 που ανιχνεύθηκε χωρίς τη μετάλλαξη Ε484Q έχει προέλευση από τις Η.Π.Α. και συγκεκριμένα την πολιτεία της Καλιφόρνια.

Ενδεικτικό της μεταδοτικότητας του ινδικού στελέχους είναι ότι την Παρασκευή 23 Απριλίου στην Ινδία καταγράφηκε παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας, με πάνω από 893.000 νέες μολύνσεις.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 25/04/2021