Κόσμος

Ο Μπάιντεν αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων

22.04.2021 | 13:21 Eνσωμάτωση

Βαρύ πλήγμα στις ήδη τεταμένες σχέσεις τους αναμένεται να δώσει ο Τζο Μπάϊντεν στον Ταγίπ Ερντογάν.Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να αναγνωρίσει εντός των επόμενων ημερών τη Γενοκτονία των Αρμενίων, σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται εντός ημερών να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με πηγές ενημερωμένες για τις προθέσεις του, εξέλιξη που αναμένεται να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, είπε σε δημοσιογράφους ότι η αμερικανική προεδρία θα έχει «περισσότερα να πει» για το ζήτημα αυτό το Σάββατο και απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η Τουρκία αποδέχεται πως πολλοί Αρμένιοι που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με Οθωμανικές δυνάμεις την περίοδο εκείνη, ωστόσο αμφισβητεί τις εκτιμήσεις ιστορικών για τον αριθμό των θυμάτων, και διατείνεται πως δεν επρόκειτο για συστηματική, ενορχηστρωμένη εξολόθρευση του πληθυσμού εξαιτίας της εθνικής του ταυτότητας που θα συνιστούσε γενοκτονία.

Στην πιθανή αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρθηκε νωρίτερα χθες Τετάρτη η εφημερίδα The Wall Street Journal, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν.

State Department: Ταξιδιωτική οδηγία εναντίον της Ελλάδας λόγω υψηλού επιπέδου κρουσμάτων

Την ίδια στιγμή, το State Department πρόσθεσε και τη χώρα μας στις ταξιδιωτικές οδηγίες συμβουλεύοντας τους Αμερικανούς πολίτες να μην ταξιδεύουν σε αυτές, λόγω «του πολύ υψηλού επιπέδου κορωνοϊού».

Περίπου 100 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προστέθηκαν στο «Επίπεδο 4» του καταλόγου των ταξιδιωτικών οδηγιών του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, εξαιτίας της πανδημίας.

Με τη λίστα αυτή το State Department καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στις συγκεκριμένες χώρες, καθώς υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω Covid-19.

Στον σχετικό κατάλογο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, το Μεξικό, η Γαλλία, η Γερμανία και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 22/04/2021