Ελλάδα

Στις 21:00 η αναστάσιμη ακολουθία με μέτρα κι αποστάσεις

21.04.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Mε τη σύμφωνη γνώμη λοιμωξιολόγων, κυβέρνησης και εκκλησίας το Χριστός Ανέστη φέτος θα το πούμε στις 9 το βράδυ και όχι τα μεσάνυχτα, με την κυκλοφορία να παρατείνεται ταυτόχρονα τουλάχιστον για δυο ώρες. Το βράδυ της Ανάστασης οι πιστοί θα μπορέσουν με αποστάσεις να βρεθούν στα προαύλια των εκκλησιών ενώ η περιφορά του επιταφίου θα γίνει περιμετρικά των ναών χωρίς ωστόσο να μπορούν να τον ακολουθήσουν οι πιστοί.

Φέτος, οι πιστοί θα ψάλλουν το Χριστός Ανέστη, με την ελπίδα η Ανάσταση του Κυρίου να σημάνει το τέλος της παγκόσμιας περιπέτειας και την όσο πιο ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα. Και, όπως αποφασίστηκε, αυτό θα γίνει με μέτρα, στους εξωτερικούς χώρους των εκκλησιών και με την προσπάθεια να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων ενέκρινε τις προτάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για τον εορτασμό του Πάσχα στις εκκλησίες.

«Ενέκριναν όλες τις προτάσεις εκτός από τις αποστάσεις στο εσωτερικό των ναών. Θα υπάρχει ένα άτομο ανά 25 τμ και όχι 20 όπως ζητούσε η εκκλησία και έως 100 άτομα στους μεγάλους ναούς.»

Όλες οι λεπτομέρειες έχουν διευθετηθεί και οι ιερείς σε ολόκληρη τη χώρα θα ενημερωθούν με εγκύκλο που θα εκδώσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Οι ακολουθίες τις μεγάλης εβδομάδας θα ξεκινούν μισή ώρα νωρίτερα, προκειμένου να προσαρμοστούν στο ωράριο της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας, ενώ η λειτουργία της αποκαθήλωσης, λόγω μεγαλύτερης διάρκειας, θα ξεκινήσει στις 17:30 το απόγευμα της μεγάλης Πέμπτης.

Το μεγαλύτερο πλήθος των πιστών θα παρακολουθήσει τις ακολουθίες του πάσχα από τον πραύλιο χώρο των ναών.

Εκεί θα τηρείται η απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πιστών και όλοι θα φορούν μάσκες.

Από τον προαύλιο χώρο θα παρακολουθήσουν οι πιστοί και την περιφορά του επιταφίου, γύρω από τον εκάστοτε ναό, το βράδυ της Παρασκευής, χωρίς να επιτρέπεται να ακολουθήσουν την πομπή. Θα έχουν την ευκαιρία, μετά την περιφορά, να προσκυνήσουν τον επιτάφιο στον προαύλιο χώρο, κρατώντας τις αποστάσεις.

Η ακολουθία του Μεγάλου Σαββάτου θα ξεκινήσει στις 20:00 το βράδυ. Στις 21:00 θα εορταστεί η ανάσταση του κυρίου.

Μέχρι τις 22:30 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αναστάσιμη ακολουθία, προκειμένου οι πιστοί να διευκολυνθούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους πριν από την απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 23:00

Με επιστολή της προς το υπουργείο Παιδείας διαφοροποείται η Εκκλησία της Κρήτης ζητώντας αντί να αλλάξει η ώρα της αναστάσιμης ακολουθίας, να τροποποιηθεί το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας το Μεγάλο Σάββατο έως τις 2 μετά τα μεσάνυχτα. Επίσης ζητά, να πραγματοποιηθούν οι ιερές ακολουθίες εντός των Ιερών Ναών με τήρηση των μέτρων και τον αποστάσεων.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 21/04/2021