Αθλητικά

Σφοδρές αντιδράσεις αρχηγών κρατών, πολιτικών και φιλάθλων στα σχέδια για κλειστή λίγκα

20.04.2021 | 20:19 Eνσωμάτωση

Κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό σεισμό έχει προκαλέσει η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκ με τις αντιδράσεις να εντείνονται και τις αποκαλύψεις να διαδέχονται η μία την άλλη.

Τον Οκτώβριο του 2017 οι ισχυροί άνδρες τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ δειπνούν σε ιταλικό εστιατόριο της Νέας Υόρκης και βάζουν στο τραπέζι την ιδέα της ίδρυσης της κλειστής λίγκας, με στόχο την αύξηση των εσόδων. Τρία χρόνια μετά το όραμά τους γίνεται πραγματικότητα και η δημιουργία της νέας λίγκας ανακοινώνεται.

«Αυτό που έχει σημασία είναι πως υπάρχει χρόνος να αλλάξετε γνώμη. Όλοι κάνουν λάθη» υποστήριξε ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Παγκόσμια κατακραυγή

Οι αντιδράσεις σε όλη την Ευρώπη άμεσες. Οπαδοί των ομάδων που μετέχουν στο εγχείρημα εκφράζουν την οργή τους μέσα από πανό που αναρτούν έξω από τα γήπεδα.

Οργισμένοι πολλοί από αυτούς, δεν διστάζουν να κάψουν τις φανέλες των αγαπημένων τους ομάδων. Συγγενείς θρυλικών μορφών του παρελθόντος ζητούν την αποκαθήλωση αγαλμάτων.

Το σύνθημα «Πείτε όχι στη Σούπερ Λιγκ» στον ουρανό, να το βλέπουν όλοι…

Καταστροφικές συνέπειες

Οι παγκόσμιοι ποδοσφαιρικοί φορείς προειδοποιούν για ένα λάθος που θα δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες.

«Εάν κάποιοι επιλέξουν να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο, θα πρέπει να ζήσουν με τις συνέπειες» σημείωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Το ποδόσφαιρο είναι θετική ενέργεια. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι όμορφο, κάτι ωραίο. Το ποδόσφαιρο δεν είναι απληστία. Το ποδόσφαιρο είναι πάθος. Θετικό πάθος» πρόσθεσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν.

Οι ιδρυτές της Νέας Σούπερ Λιγκ, ωστόσο, είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν.

«Το ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει και να προσαρμοστεί στην εποχή που ζούμε τώρα» σημείωσε ο πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Πέρεθ.

«Ξεκάθαρα λάθος»

Η απόφαση των 12 μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ για τη δημιουργία της Σούπερ Λιγκ έχει πολιτικές προεκτάσεις και απασχολεί όλη την Ευρώπη.

«Η πιθανότητα του απροσδόκητου κάνει το ποδόσφαιρο τόσο συναρπαστικό. Η πρόταση μερικών πλουσίων ευρωπαϊκών συλλόγων για τη δημιουργία κλειστής Λίγκας καταργεί εντελώς την ιστορία και την παράδοση του αθλήματος. Είναι ξεκάθαρα λάθος. Ο κόσμος δεν θα το δεχθεί» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Με την κίνηση δώδεκα πλούσιων ποδοσφαιρικών ομάδων να ιδρύσουν κλειστή λίγκα, επιβεβαιώνεται μια αρχή που δυστυχώς δεν καθοδηγεί μόνο το ποδόσφαιρο αλλά σχεδόν κάθε πτυχή του σημερινού κόσμου. Η αρχή της απληστίας των ισχυρών και του χρήματος» υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Την αντίθεσή τους στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λιγκ εξέφρασαν και οι κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ισπανίας. O Mπόρις Τζόνσον ζήτησε από τον Βρετανό υπουργό των σπορ να αναλάβει νομοθετική δράση για να προστατευθεί το ποδόσφαιρο.

«Συμμερίζομαι την ανησυχία των φιλάθλων για την προτεινόμενη Σούπερ Λιγκ και την ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο άθλημα που αγαπάμε» ανέφερε ο πρίγκιπας Γουίλιαμ.

Στον βωμό του χρήματος καταστρατηγούνται τα αθλητικά ιδεώδη. «Αν μόνο οι οικονομικοί όροι είναι αποδεκτοί για να μετρήσουν την επίδραση των σπορ στην κοινωνία, τότε η κοινωνική αποστολή των σπορ χάνεται» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ.

Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης συνταράσσεται. Ένας πόλεμος που άρχισε με άγνωστες συνέπειες για το μέλλον του λαοφιλούς σπορ.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/04/2021