Ελλάδα

Πρεμιέρα για τα self-tests στην εργασία: Για ποιους εργαζόμενους είναι υποχρεωτικά από σήμερα

19.04.2021 | 13:13

Μετά τα Λύκεια, το μέτρο των self-tests επεκτείνεται από σήμερα και στην αγορά εργασίας. Εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, τα σουπερμάρκετ, στην εστίαση και στα κομμωτήρια είναι μεταξύ εκείνων που θα πρέπει υποχρεωτικά να κάνουν το τεστ προκειμένου να προσέρχονται στην εργασία τους. Τα self-tests θα διενεργούνται μια φορά την εβδομάδα και η διαδικασία παραλαβής τους από τα φαρμακεία γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ.

Από σήμερα οι εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές, σούπερ μάρκετ, κομμωτήρια, τράπεζες αλλά και σε δικαστήρια και ΚΕΠ θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία το πρώτο τους self-test και μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου θα πρέπει να δηλώσουν το αποτέλεσμα ώστε να μπορούν να συνεχίσουν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Εργασία με self-test

Από τις 26 Απριλίου και μετά οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν και να δηλώνουν το αποτέλεσμα του test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, έως και 24 ώρες πριν από την παρουσία τους στην εργασία και να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε εβδομάδα.

Εάν το test του εργαζόμενου είναι αρνητικό προσέρχεται κανονικά στην εργασία του. Στη περίπτωση θετικού αποτελέσματος ο εργαζόμενος θα πρέπει να υποβληθεί και σε μοριακό έλεγχο.

Τσουχτερά είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσουν και 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Οι εργαζόμενοι που υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests θα μπορούν να προμηθεύονται τα τεστ μια φορά την εβδομάδα δωρεάν από το φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ τους.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 19/04/2021

Ελλάδα