Πολιτική

Ο Δένδιας «σήκωσε το γάντι» στις προκλήσεις Τσαβούσογλου

16.04.2021 | 13:11

Η πρωτοφανής δημόσια αντιπαράθεση των επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας - Τουρκίας, των Δένδια και Τσαβούσογλου αποτύπωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την τεράστια απόσταση των δύο χωρών σε σειρά ζητημάτων, όπως οι έρευνες για τις εξορύξεις στο Αιγαίο, τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο αλλά και τη Συνθήκη της Λωζάνης και την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Από την προηγούμενη ημέρα της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού εξωτερικών στην Τουρκία, η Άγκυρα είχε φροντίσει να ανεβάσει τους τόνους, με τον τούρκο πρόεδρο να εξαπολύει επίθεση εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου ενώ ο Ομέρ Τσελίκ επιτέθηκε με ιδιαίτερα προκλητικό τρόπο στον Νίκο Δένδια λέγοντας ότι «Η ασεβεια και ο φανατισμος δεν ειναι τρόπος διπλωματίας».

Ψύχραιμος, αποφασιστικός, προετοιμασμένος και με ρητή εντολή, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως, ο Νίκος Δένδιας προχώρησε μέσα στην Άγκυρα σε μια διπλωματική «επακούμβηση», αντιδρώντας στις προκλήσεις Τσαβούσογλου, μουδιάζοντας το νεοοθωμανικό κατεστημένο.

Ο Έλληνας υπουργός που «άδειασε» μέσα στην έδρα τους όλες τις τουρκικές αιτιάσεις στο έδειξε ότι δεν έχασε το χιούμορ του.

Μετά από αυτή την κίνηση Δένδια που έγινε δεκτό με ενθουσιασμό στα social media στην Ελλάδα, στην Τουρκία ο Τσελίκ απάντησε κάνοντας το μαύρο – άσπρο, βλέποντας φανατισμό στις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού.

Στην Κύπρο μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, προκειμένου να συμμετάσχει στην τετραμερή υπουργική Σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που διεξάγεται στην Πάφο.

Τι αναφέρει ο τουρκικός Τύπος

Στη σύγκρουση Δένδια – Τσαβούσογλου στέκεται το σύνολο του τουρκικού Τύπου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο κ. Δένδιας πήγε στην Άγκυρα για καβγά, ενώ χαρακτηρίζουν ντροπή τη στάση του Έλληνα ΥΠΕΞ. Επίσης, αναφέρουν ότι ο Έλληνας υπουργός δεν πήγε στην Τουρκία για να φτιάξει τις σχέσεις, αλλά για να προκαλέσει ένταση. Την ίδια ώρα, Τούρκοι διπλωμάτες σημειώνουν ότι ο κ. Δένδιας δεν άφησε περιθώρια για διάλογο.

Ο κ. Τσαβούσογλου σε ανάρτησή του στο Twitter σημείωσε ότι συμφώνησε με τον κ. Δένδια να συνεχιστεί ο διάλογος, ενώ καλό φαίνεται πως ήταν και το κλίμα στο δείπνο που ακολούθησε της τηλεοπτικής σύγκρουσης των δύο αντρών.

Ο κ. Δένδιας ενημέρωσε νωρίς σήμερα το πρωί τον πρωθυπουργό για τις συνομιλίες με τους κ.κ. Ερντογάν και Τσαβούσογλου, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του για τη στάση που κράτησε ο κ. Δένδιας. Άλλωστε ο Έλληνας ΥΠΕΞ ήταν σε απόλυτη συνεννόηση με τον κ. Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στην Άγκυρα.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 16/04/2021

Πολιτική