Κόσμος

Βόρεια Κορέα: Γιορτές για τα 109 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή του καθεστώτος

16.04.2021 | 13:58 Eνσωμάτωση

Με χορούς και πυροτεχνήματα εορτάσθηκαν στη Βόρεια Κορέα τα γενέθλια του ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ, που είναι εθνική επέτειος.

Με πυροτεχνήματα που φώτισαν τον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα Πιόνγκιανγκ και χορούς στην κεντρική πλατεία όπου γίνονται οι στρατιωτικές παρελάσεις, η Βόρεια Κορέα γιόρτασε την «Ημέρα του Ήλιου», τη μεγαλύτερη γιορτή στο ημερολόγιο της απομονωμένης χώρας.

Πρόκειται για την ημέρα των γενεθλίων του ιδρυτή της Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο παππούς του σημερινού ηγέτη, που γεννήθηκε πριν από 109 χρόνια και κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα από το 1948 έως τον θάνατό του το 1994.

Ο Κιμ Γιουνγκ Ουν επισκέφθηκε το μαυσωλείο όπου διατηρούνται οι σοροί του παππού και του πατέρα του. Μαζί με τη σύζυγο, την αδελφή του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του καθεστώτος, κατέθεσε στεφάνια και παρακολούθησε συναυλία.

Ο Κιμ και η συνοδεία του εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά χωρίς προστασία απέναντι στον κορωνοϊό, όμως όλοι οι χορευτές στην πλατεία φορούσαν μάσκες.

Η Πιόνγκιανγκ ισχυρίζεται ότι στη Βόρεια Κορέα δεν έχει καταγραφεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοϊού.

Όμως τα σκληρά μέτρα όπως το κλείσιμο των συνόρων με την Κίνα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην πιο απομονωμένη χώρα του κόσμου.

Πριν από μια εβδομάδα ο Κιμ έκανε λόγο για τη «χειρότερη κατάσταση» από το 2011, που ανέλαβε ο ίδιος την εξουσία.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 16/04/2021