Κόσμος

Τουρκία : Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερντογάν – Δένδια

15.04.2021 | 16:42 Eνσωμάτωση

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 16:30 το κρίσιμο τετ α τετ του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από το ξαφνικό αίτημα του ίδιου του.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 3:35 το μεσημέρι στο τουρκικό προεδρικό Μέγαρο. Στη συνάντηση είναι παρών και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί στις 16:30 με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Η διάρκεια της συνάντησης ήταν γύρω στα 50 λεπτά στις 16:22 έληξε η συνάντηση και ήδη έχει ξεκινήσει η συνάντηση με τον κύριο Τσαβούσογλου.

Η συνάντηση αυτή οριστικοποιήθηκε χθες το βράδυ. Δηλαδή η τουρκική πλευρά ζήτησε να δει ο κύριος Δένδιας τον τούρκο Πρόεδρο.

Εκτιμάται ότι η συνάντηση έχει να κάνει κυρίως με το κυπριακό και ενδεχομένως να υπάρχει και κάποια πρόσκληση Ερντογάν προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για συνάντηση.

Ανοιχτά της Μυτιλήνης πλέει το Μπαρμπαρός λίγο πριν τις συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Την ίδια στιγμή βέβαια οι Τούρκοι συνεχίζουν τις προκλήσεις. Ο Ερντογάν έστειλε το περίφημο ερευνητικό Μπαρμπαρός να περάσει μέσα από το Αιγαίο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεταιπερί τα 8,5 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά των Ψαρών.

Μπήκε στο Αιγαίο λίγο μετά τις 5 τα ξημερώματα. Συνοδεύεται από κορβέτα του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και παρακολουθούνται στενά από μέσα και πλοία του πολεμικού ναυτικού. Έχει δηλώσει ως τελικό του προορισμό, όπως φαίνεται από το marinetraffic, το λιμάνι Τάσουτζου της Σελεύκειας στη νότια Τουρκία.

Δεν έχει βγει προς το παρόν κάποιο NAVTEX  για κάποια άλλη δραστηριότητά του στην περιοχή της ανατολικής μεσογείου.

Ενώ είχαμε ένα ακόμα περιστατικό λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα. Στις 4 παρά πέντε λοιπόν ένα εμπορικό ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μάλτας κάλεσε για μεταφορά ασθενούς το κέντρο θάλαμο επιχειρήσεων της Τουρκίας ενώ έπλεε στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου. Θα έπρεπε να είχε πάρει την Αθήνα την Ελλάδα.

Οι Τούρκοι λοιπόν έστειλαν ένα ελικόπτερο κράτησε η όλη επιχείρηση γύρω στα 20 λεπτά. Όταν το πληροφορηθεί ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων επικοινώνησε με τον πλοίαρχο ο οποίος στην αρχή δεν απαντούσε στις κλήσεις.

Έγινε εφικτή η επικοινωνία στις 4.30 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας τους ενημέρωσε ότι ήρθε λοιπόν το ελικόπτερο της Τουρκίας και παρέλαβε τον ασθενή.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 15/04/2021