Κόσμος

Συμφωνία Μητσοτάκη – προέδρου της Λιβύης για συζητήσεις περί Οριοθέτησης Θαλασσίων Ζωνών

14.04.2021 | 18:35

Την επανεκκίνηση των συνομιλιών Ελλάδας και Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών συμφώνησαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο επικεφαλής του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ αλ-Μενφί, κατά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως τονίστηκε, αυτό θα γίνει άμεσα υπό την ευθύνη των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Συζητήθηκαν ακόμη οι προοπτικές διεύρυνσης των οικονομικών σχέσεων, οι οποίες θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει σύντομα στη Λιβύη ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης. Επίσης, δόθηκε έμφαση στη συνεργασία στον τομέα του Πολιτισμού.

Οι Λίβυοι θέλουν να ξαναμπούν πάλι μέσα στο χάρτη της διεθνούς κοινότητας. Έχουν επαφές εδώ και αρκετούς μήνες με την Τουρκία και πρόσφατα με την Ελλάδα.

Αυτό που θέλει τώρα η Τουρκία είναι σε καμία περίπτωση μέσα από τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη να χάσει τις βάσεις που έχει στην περιοχή της Μισράτα τόσο ναυτικές βάσεις αλλά και αεροπορικές.

Από την άλλη η Αθήνα θέλει να καταστήσει στα μάτια των Λίβυων αφερέγγυους τους Τύρκους. Και σε αυτό  έχει και την πιστοποίηση των Ηνωμένων Πολιτειών που ψηφίζουν Ελλάδα λέγοντας ότι είναι πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή.

Σύμφωνα με πηγές του MEGA το τι θα γίνει στις τουρκολιβυκές σχέσεις θα κριθεί από τις επαφές που θα έχουν οι δύο πλευρές.

Οι Λίβυοι έχουν καταλάβει ότι οι Αμερικανοί έχουν δυσαρεστηθεί με τους Τούρκους και απ ότι φαίνεται  γι αυτό γίνονται και οι προσπάθειες προσέγγισης με την Ελλάδα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 14/04/2021

Κόσμος