Υγεία

ExcelsiusGPS: Το νεότερο επίτευγμα της ρομποτικής χειρουργικής παγκοσμίως

14.04.2021 | 18:51

Η ρομποτική χειρουργική είναι πραγματικότητα στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια.

Ειδικότητες όπως η γενική χειρουργική, η θωρακοχειρουργική, η γυναικολογία και η ορθοπεδική έχουν καθιερώσει την χρήση των ρομποτικών συστημάτων στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις τους.

Η νευροχειρουργική και ειδικότερα η χειρουργική της σπονδυλικής στήλης υιοθέτησαν τη νέα αυτή μορφή χειρουργικής πολύ πιο πρόσφατα.

Στην Ελλάδα, και ειδικότερα στο Metropolitan Hospital στο Νέο Φάληρο, πρωτοχρησιμοποιήθηκε το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα ExcelsiusGPS, το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά για επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη, στα τέλη μόλις του 2018.

Μιλώντας στο MEGA και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο Γεώργιος Δημογέροντας, διευθυντής Νευροχειρουργός χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Metropolitan Hospital, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο σύστημα είναι το μοναδικό στον ελλαδικό χώρο που κάνει τη συγκεκριμένη δουλειά.

«Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ να αυξήσουμε την ασφάλεια και την ακρίβεια των δύσκολων επεμβάσεων που εκτελούμε στην σπονδυλική στήλη».

Ο χειρουργός σημείωσε ότι το ρομποτικό σύστημα λειτουργεί σαν το δεξί χέρι του γιατρού ο οποίος εκτελεί την επέμβαση και έχει τη συνολική επίβλεψη του χειρουργείου.

«Είναι το δεξί μας χέρι αλλά δεν μας αντικαθιστά».

Τα επιτεύγματα που θα φέρει η ρομποτική στην ιατρική αναμένονται τεράστια, αφού όλο και περισσότερα ιατρικά κέντρα αρχίζουν να χρησιμοποιούν ρομποτικές μεθόδους στην αντιμετώπιση νόσων.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 14/04/2021

Υγεία