Υγεία

Κορωνοϊός: Την Παρασκευή ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμού για τα άτομα με νοσήματα αυξημένου κινδύνου – Σκέψεις για εμβολιασμό στα φαρμακεία

12.04.2021 | 20:19

Έξι στους δέκα πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ δύο ακόμα ηλικιακές ομάδες παίρνουν σειρά για να εμβολιαστούν.

«Στροφές» ανεβάζει η επιχείρηση «Ελευθερία», με στόχο το 57% του πληθυσμού να είναι καλυμμένο εμβολιαστικά έως τα τέλη Ιουνίου.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου ανοίγουν τα ραντεβού για τα άτομα αυξημένου κινδύνου, ακολουθούν στις 21 Απριλίου τα άτομα ηλικίας 55 – 59 ετών και οι εκπαιδευτικοί, ενώ στις 25/04 θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τους πρώτους εμβολιασμούς των πολιτών ηλικίας 50 – 54 ετών.

Την αισιοδοξία έρχεται να ενισχύσει και το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη χώρα μας, με τους ειδικούς να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το συγκεκριμένο εμβόλιο να γίνεται και από φαρμακοποιούς και ιδιώτες γιατρούς.

Καθησυχαστικοί οι επιστήμονες

Η συζήτηση γύρω από την AstraZeneca, πάντως, εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό σε μερίδα πολιτών.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πιθανότητα εγκεφαλικής θρόμβωσης μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca είναι μόλις 1 προς 100.000 δόσεις.

Με στόχο καμία δόση να μην πάει χαμένη, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να δοθεί δυνατότητα σε νεότερους των 60, να εμβολιαστούν πρόωρα με AstraZeneca, εφόσον το επιθυμούν.

Πρόωρη η συζήτηση για τα παιδιά

Οι πρώτες κλινικές μελέτες για το εμβόλιο της Pfizer σε άτομα 12 – 15 ετών, δείχνουν 100% αποτελεσματικότητα. Οι ειδικοί εκτιμούν, πάντως, ότι είναι πολύ πρόωρο να γίνεται λόγος για συστάσεις εμβολιασμού.

Την Πέμπτη, ένα ακόμη εμβολιαστικό κέντρο ανοίγει τις πύλες του, αυτήν τη φορά στην Πάτρα, με δυνατότητα να διεκπεραιώνει καθημερινά μέχρι 900 εμβολιασμούς.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι στις 10 Μαΐου η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμών, προκειμένου να επανέλθει σταδιακά σε κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 12/04/2021

Υγεία