Οικονομία

Τι ισχύει για αναστολές, «Συνεργασία» και συντάξεις

07.04.2021 | 08:35 Eνσωμάτωση

Συνεχίζονται οι αναστολές Απριλίου για τις κλειστές και πληττόμενες επιχειρήσεις με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και τον Μάρτιο.

Για τους εργαζομένους που επέστρεψαν στις εργασίες τους λόγω του ανοίγματος του λιανεμπορίου, ο μισθός εξαρτάται από τις μέρες που ήταν σε αναστολή για τον μήνα Απρίλιο.

Οι δηλώσεις των αναστολών, θα μπορούν να γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 9/4, ενώ από τις 10 Απριλίου θα πρέπει να γίνεται οι αναγγελίες των αναστολών που θα ισχύσουν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Για όλες τις οικονομικές εξελίξεις μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς για τις αναστολές, την προαναγγελία αναστολών, αλλά και τη δυνατότητα απόλυσης.

Το επίδομα Απριλίου θα πληρωθεί είτε την Παρασκευή, 9/4 είτε τη Δευτέρα, 12/4. Από σήμερα μέχρι και τις 23 Απριλίου οι ειδικές κατηγορίες πρέπει να κάνουν την αίτησή τους στο ΕΡΓΑΝΗ για να λάβουν το επίδομα του Απριλίου. Από χθες έχουν ξεκινήσει και οι αιτήσεις για το «Συνεργασία», ενώ δίνεται και δεύτερη ευκαιρία για ορθές επαναλήψεις.

Με το πρόγραμμα αυτό οι επιχειρήσεις έχουν το δικαίωμα να απασχολούν το προσωπικό με μισό ωράριο. Η επιχείρηση έχει την υποχρέωση να πληρώνει το μισό μισθό, ενώ το κράτος συνεισφέρει καταβάλλοντας το 60% του υπόλοιπου μισθού.

Για τις συντάξεις είπε ότι αναμένονται λεπτομέρειες από την κυβέρνηση για τη συμμετοχή ιδιωτών.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 07/04/2021