Ελλάδα

Στο «κόκκινο» τα νοσοκομεία, εξετάζει τα επόμενα βήματα η κυβέρνηση

06.04.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Πολεμικές είναι καθημερινά οι εφημερίες στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς μόνο χθες έγιναν 576 εισαγωγές με τις 279 στα νοσοκομεία της Αττικής.

Συνεχής άνοδος νέων εισαγωγών καταγράφεται και στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας, όπου πλέον νοσηλεύονται περισσότεροι από 1.300 ασθενείς, ενώ οι ειδικοί τονίζουν πως η κατάσταση θα επιβαρυνθεί με τα νέα κρούσματα που θα εντοπίζονται με self test.

Δύσκολα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα και στην Αχαΐα, με την πληρότητα στις ΜΕΘ να αγγίζει πλέον το 95%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το 70% των νοσηλευομένων είναι κάτω των 60 ετών.

Κάθε μέρα στην Θεσσαλονίκη είναι δραματικά χειρότερη από την προηγούμενη θα πουν οι γιατροί των τοπικών νοσοκομείων. Την δύσκολη κατάσταση επιβεβαίωσε και ο υφυπουργός Υγείας που πήγε στην Θεσσαλονίκη για να δει από κοντά την πίεση στα νοσοκομεία.

Στα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αθήνας πάντως, παρά την σταθεροποίηση που βλέπει το υπουργείο Υγείας, οι εικόνες που περιγράφονται είναι δραματικές. Οι γιατροί λένε πως από το «Γεννηματάς» στέλνονται ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία για να εξασφαλιστούν κρεβάτια.

Τα πράγματα αναμένεται να δυσκολέψουν και άλλο αφού μπροστά μας δεν έχουμε ύφεση, αλλά αύξηση κρουσμάτων.

Στα self tests ποντάρει η κυβέρνηση

Με αυτά τα δεδομένα κάθε σκέψη για άνοιγμα είναι παρακινδυνευμένη λένε οι ειδικοί, από την άλλη η κυβέρνηση ποντάρει στα self tests για να ανοίξουν αρχικά τα σχολεία, με πρώτα τα λύκεια την Δευτέρα και μετα η εστίαση.

Την απόφαση να ανοίξει η εκπαίδευση επιβεβαίωσε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι γιατροί όμως διαφωνούν.

Στο τραπέζι και οι διαδημοτικές μετακινήσεις

Τέσσερις διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν και για τις υπερτοπικές μετακινήσεις. Πάσχα στο χωριό; Ανοιχτό για τους εμβολιασμένους το αφήνει ο Άκης Σκέρτσος.

«Υπάρχει αυτή η δυνατότητα αυτά θα τα δούμε όμως μαζί με το ελεγχόμενο άνοιγμα του τουρισμού γιατί προφανώς πρέπει να υπάρχουν κοινοί κανόνες τόσο για τους ξένους που επισκέπτονται την χώρες και είναι εμβολιασμένοι όσο και για τους Έλληνες πολίτες που επίσης έχουν κάνει εμβολιασμό» τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

«Να πάνε σε άλλους νομούς αν έχουν δικό τους σπίτι και είναι χαμηλα τα επιδημιολογικά δεδομένα» λεει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Από τον Μάιο μπαίνει τέλος στα SMS

Για την εστίαση τα πάντα θα κριθούν από τα self tests και τα επιδημιολογικά δεδομένα, όμως κυβέρνηση και ειδικοί φαίνεται να συμφωνούν πως σε ανοιχτούς χώρους θα μπορέσει να λειτουργήσει.

Το άνοιγμα τοποθετείται στις αρχές Μαΐου, όταν και θα πάψουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις.

Το σενάριο βέβαια έχει ως προϋπόθεση να πέσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στο επιθυμητό σημείο, αλλιώς όλα μπορεί να ανατραπούν.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 06/04/2021