Ελλάδα

Self – tests: Στην τελική ευθεία για τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία

05.04.2021 | 13:15

Στην τελική ευθεία για τη διάθεσή τους από τα φαρμακεία μπαίνουν τα self-tests καθώς ήδη από το Σάββατο ήρθαν στη χώρα τα πρώτα τεμάχια των ατομικών τεστ, και συγκεκριμένα ένα εκατομμύριο self-tests, ενώ οι παραλαβές θα συνεχιστούν αδιάκοπα τις επόμενες ημέρες.

Μάλιστα από αύριο θα αρχίσει η προμήθεια των φαρμακείων, πρώτα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ προτεραιότητα θα έχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί.

Με αυτό το επιπλέον όπλο οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν στα σχολεία από την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου οι μαθητές του Λυκείου και σε δεύτερο χρόνο οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Για το Πάσχα όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν το επιτρέπουν θα δοθεί η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού ώστε να μπορέσουμε να πάμε στα χωριά μας, ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν είναι βέβαιο τίποτα.

Πώς θα γίνεται το self-test

Σχεδόν 9,5 εκατομμύρια self-tests θα βρίσκονται σε λίγες ημέρες στα ράφια των φαρμακείων με την πρώτη παρτίδα να έχει ήδη φτάσει και να φυλάσσονται σε αποθήκες.

Πώς τα κάνουμε

Από την Τετάρτη μαθητές ηλικίας 16 έως 18 ετών και εκπαιδευτικοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπορούν με το ΑΜΚΑ τους να προμηθευτούν τα τεστ.

Η διάθεση θα συνεχιστεί στους πολίτες των παραγωγικών ηλικιών από 18 έως 67 ετών και τέλος, στους άνω των 67 που έχουν ήδη θωρακιστεί σε μεγάλο ποσοστό από τον εμβολιασμό.

Τα self-tests θα γίνονται αποκλειστικά κατ’ οίκον και όχι στα φαρμακεία, και ο τρόπος θα είναι απλός.

Η «μπατονέτα» μπαίνει στη μύτη περίπου στα 4 εκατοστά. Περιστρέφουμε για 15 δευτερόλεπτα. Αν εμφανιστούν δύο κόκκινες γραμμές στα γράμματα C T το τεστ είναι θετικό. Αν είναι εμφανιστεί κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα C τότε το τεστ είναι αρνητικό. Αν εμφανιστεί μια κόκκινη γραμμή μόνο στο γράμμα Τ σημαίνει ότι το τεστ δεν έχει γίνει σωστά.

Οι λοιμωξιολόγοι εκτιμούν πως με την χρήση των self-tests θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων να εκτοξεύεται, προϋπόθεση ωστόσο είναι να δηλώνεται το αποτέλεσμα του τεστ από τους πολίτες στη σχετική πλατφόρμα.

Όπως επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι δε θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός ακόμα κι αν το τεστ βγει αρνητικό, αλλά να τηρούνται κατά γράμμα οι κανόνες.

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 05/04/2021

Ελλάδα
Ελλάδα

Δολοφονία Καραϊβάζ: Καρέ καρέ εξετάζουν οι αρχές το οπτικό υλικό με τους δύο υπόπτους

Καρέ καρέ εξετάζουν οι αρχές το οπτικό υλικό που καταγράφει τους δύο υπόπτους για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Οι αστυνομικοί έχουν στα χέρια τους βίντεο με τις κινήσεις των δραστών λίγα λεπτά πριν και μετά την εκτέλεση του δημοσιογράφου. Την ίδια ώρα οι αρχές δεν αποκλείουν συνεργός των δραστών- ενδεχομένως γυναίκα- να τους ειδοποίησε όταν ο Γιώργος Καραϊβάζ έφυγε από το σταθμό όπου εργαζόταν για το σπίτι του στον Αλιμο, προκειμένου να υπολογίσουν τον χρόνο άφιξης. Στο φως ηρθε και νέα συγκλονιστική μαρτυρία σχετικά με τη δολοφονική ενέδρα στον Γιώργο Καραϊβάζ, ενώ εξετάζονται εξονυχιστικά το κινητό τηλέφωνο και ο υπολογιστής του θύματος, προκειμένου να εντοπίσουν οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να βοηθήσει στις έρευνες.