Κόσμος

Τουρκία: Συνελήφθη ο εμπνευστής της «Γαλάζιας πατρίδας» – 10 συλλήψεις απόστρατων ναυάρχων

05.04.2021 | 13:35 Eνσωμάτωση

Στην Τουρκία κλιμακώνεται η κρίση που πυροδότησαν με επιστολή τους πάνω από 100 απόστρατοι ναύαρχοι οι οποίοι επιτέθηκαν στον Ερντογάν χαρακτηρίζοντας επικίνδυνα τα σχέδια του για τη κατασκευή διώρυγας που θα παρακάμπτει τα Στενά του Βοσπόρου.

Ειδικότερα, δέκα από τους 104 απόστρατους ναυάρχους προσήχθησαν το πρωί και τέθηκαν υπό κράτηση, ανάμεσά τους ο αποκαλούμενος πατέρας της Γαλάζιας Πατρίδας Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Τέσσερις άλλοι απόστρατοι δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους, όμως διατάχθηκαν να παρουσιαστούν στην αστυνομία τις επόμενες τρεις ημέρες. Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους παρομοιάζουν με πραξικοπηματίες.

Οι απόστρατοι αμφισβήτησαν το φαραωνικό σχέδιο Ερντογάν για τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης και ενδεχόμενη απόσυρη της Τουρκίας από τη Συνθήκη του Μοντρέ που εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοϊα στα Στενά.

Επίσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση για ισλαμοποίηση του στρατού επικαλούμενοι και αυτή τη φωτογραφία ενός εν ενεργεία ναυάρχου να προσεύχεται φορώντας σαρίκι. Δυο σημαντικές συσκέψεις θα έχει σήμερα ο Ερντογάν για το θέμα, η μία σε λίγη ώρα στο προεδρικό μέγαρο και η άλλη σύσκεψη θα είναι με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος. Εντός της ημέρας αναμένεται διάγγελμα Ερντογάν.

Η κεμαλική αντίπολιτευση κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι κατασκεύαζει ζητήματα την ώρα που λαός πεινάει, η αρχηγός του Καλού Κόμματος Ακσενέρ έκανε λόγο για ανοσησίες συνταξιούχων.

Και όλα αυτά παραμονή της επίσκεψης στην Άγκυρα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 05/04/2021