Αυτοί που θα επιλεγούν θα πληρώσουν 399 ευρώ για οχταήμερες διακοπές all-inclusive σε θέρετρο στη Ρόδο, από το οποίο δεν θα επιτρέπεται να βγουν. Όταν θα επιστρέψουν στην Ολλανδία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα για δέκα ημέρες.

Τουλάχιστον 25.000 άνθρωποι έχουν κάνει ήδη αίτηση, σύμφωνα με το BBC, για το πείραμα που έχει ως στόχο να διαπιστωθεί αν είναι εφικτός ο τουρισμός κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ήδη γίνονται σχέδια και για δεύτερο πείραμα με διακοπές, στο οποίο οι ταξιδιώτες θα έχουν λίγο μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων, ενώ αντίστοιχα σχέδια γίνονται για «δοκιμαστικές» αποδράσεις με αυτοκίνητο, κρουαζιερόπλοιο και τρένο.

Οι όροι του «πειράματος» στη Ρόδο

Το σχέδιο της Sunweb, σε συνεργασία με την ολλανδική κυβέρνηση, προβλέπει ότι στη Ρόδο θα ταξιδέψουν 187 άτομα ηλικίας 18-70 ετών, στις 12 Απριλίου. Η επιλογή τους θα γίνει με βάση κριτήρια τα οποία έχει θέσει η κυβέρνηση.

Οι ταξιδιώτες θα πληρώσουν τα έξοδα για τις διακοπές τους, ενώ οι δαπάνες για τα τεστ κορωνοϊού θα βαρύνουν την εταιρεία. Οι ταξιδιώτες θα κάνουν τεστ τόσο πριν όσο και μετά το ταξίδι, ενώ επιστρέφοντας θα μπουν σε καραντίνα 10 ημερών. Αν κάποιος μολυνθεί από κορωνοϊό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, θα μπει σε ξενοδοχείο καραντίνας και τα έξοδα θα καλυφθούν από την εταιρεία.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη αποκλειστική χρήση του ξενοδοχείου στο οποίο θα καταλύσουν, καθώς πέρα από τους ίδιους εκεί θα βρίσκεται μόνο το προσωπικό, ενώ δεν θα μπορούν να βγουν από αυτό. Θα έχουν στη διάθεσή τους τις πισίνες και τα εστιατόρια του ξενοδοχείου, αλλά δεν θα επιτρέπεται να βγουν στην παραλία.

Το ταξίδι μπορεί να ματαιωθεί σε περίπτωση που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωθεί, είτε στην Ολλανδία, είτε στη Ρόδο.