Κόσμος

«Έμφραγμα» σε όλο τον πλανήτη προκαλεί το «Ever Given»

26.03.2021 | 20:31 Eνσωμάτωση

Οι προσπάθειες να αποκολληθεί δεν έχουν αποδώσει, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πλοία να στοιβάζονται στην είσοδο και την έξοδο της διώρυγας...

Το 400 μέτρων «Ever Given» παραμένει για τέταρτη ημέρα κολλημένο στα αβαθή της διώρυγας του Σουέζ, με την πλώρη του καρφωμένη στην Ασία και την πρύμνη του στην Αφρική.

Οι Αιγυπτιακές αρχές σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες προσπαθούν να απεγκλωβίσουν το 200.000 τόνων πλοίο από τόνους λάσπης, ενώ περισσότερα από 220 εμπορικά πλοία στοιβάζονται στην είσοδο και την έξοδο της μεγαλύτερης διώρυγας του κόσμου προκαλώντας «έμφραγμα» στην παγκόσμια οικονομία.

Από το Σουέζ περνούν καθημερινά 600.000 βαρέλια πετρελαίου προς την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και 800.000 βαρέλια αργού προς την Κίνα.

Επίσης, το 12% των εμπορευμάτων παγκοσμίως περνά από το συγκεκριμένο στενό, ενώ το Σουέζ είναι από τις βασικότερες διόδους διέλευσης για τα εμπορευματοκιβώτια.

Οι λύσεις στην ασφυξία της διώρυγας, δεν είναι ούτε απλές, ούτε φθηνές. Το κόστος του διάπλου της Αφρικής ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δολάρια ανά πλοίο ενώ αυξάνεται κατακόρυφα και ο κίνδυνος για πειρατεία ειδικά στα ανοιχτά της Σομαλίας και την Νιγηρίας.

Ο κίνδυνος να παραμείνει το Σουέζ μπλοκαρισμένο για αρκετό καιρό ορατός.

«Εάν τραβήξει για εβδομάδες ή για ακόμη περισσότερο, θα έχει σαφώς τεράστιο αντίκτυπο και σε άλλα λιμάνια της Βορειοδυτικής Ευρώπης» σημείωσε ο εκπρόσωπος του λιμανιού του Ρότερνταμ, Λέον Βίλεμς.

Το ατύχημα του 13ου μεγαλύτερου πλοίου στον κόσμο είναι πιθανό να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία με την τιμή του πετρελαίου ήδη, σήμερα να σημειώνει άνοδο.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 26/03/2021