Πολιτική

Συνάντηση Μητσοτάκη – Αναστασιάδη: Κοινό μήνυμα στην Άγκυρα για αποκλιμάκωση της έντασης

24.03.2021 | 14:45

Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Είναι άριστη η συνεργασία των κυβερνήσεων μας στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΟΗΕ. Συζητήσαμε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν την συνάντηση των δύο ανδρών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, συζήτησαν σχετικά με την προετοιμασία της πενταμερούς για το Κυπριακό και επέμειναν στην ανάγκη συμμετοχής της ΕΕ, ενώ συμφώνησαν ότι στην αυριανή Σύνοδο θα πρέπει να επιμείνουν και στη διττή προσέγγιση απέναντι στην Τουρκία, ενώ χαιρέτισαν το περιεχόμενο της έκθεσης Μπορέλ, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη τα συμπεράσματα να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της Άγκυρας αλλά και τις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, ενώ τόνισε ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να δείξει συνέχεια στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.

«Ευχόμαστε να παραμείνει η Τουρκία σε ευρωπαϊκή τροχιά, σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος της Ελλάδας και της Κύπρου είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση της ΔΔΟ και των αποφάσεων των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ επισήμανε, ότι απορρίπτονται οι αξιώσεις περί λύσης δύο κρατών, καθώς είναι εκτός πλαισίου ΕΕ και ΟΗΕ.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί καλές σχέσεις με τους γείτονες, τονίζοντας ότι «είναι ειλικρινής αλλά όχι και αφελής».

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τη Διάσκεψη στη Γενεύη καθώς και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επιτυχία της Πενταμερούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε σε μια νέα σύνοδο για την Κύπρο, για μια λύση που καθορίζεται και δεν θα αποκλίνει από τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Για ένα βιώσιμο και λειτουργικό κράτος με βάση τις αρχές της ΕΕ», τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.

 

 

Videos & Απoσπάσματα από ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 24/03/2021

Πολιτική