Κόσμος

Πολλές χώρες τιμούν την επέτειο της ελληνικής επανάστασης

24.03.2021 | 18:08

Το γαλάζιο και το μπλε χρώμα θα φωτίσουν όλο τον κόσμο από την μια άκρη του πλανήτη έως την άλλη.

Σαν Φρανσίσκο, Αυστραλία, Γιοχάνσεμπουργκ θα τιμήσουν με τα χρώματα της γαλανόλευκης την επέτειο των 200 ετών από το 1821.

Υπήρξαν όμως και χώρες που προτίμησαν να μην προβούν στην παράβαση των προτοκόλων τους ή να επιτρέψουν πολύ μικρότερες δράσεις.

Δανία: «Ναι» από τον ιδιωτικό τομέα

 

«Ναι» στην φωταγώγηση του εμβληματικού κτηρίου της είπε στην ελληνική Πρεσβεία η Συνομοσπονδία Δανικών Βιομηχανιών με μια ιδιαίτερα θερμή επιστολή. Η συνομοσπονδία που απαριθμεί μεγάλο αριθμό μελών συγχαίρει τον για τον όμορφο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα τιμά την επέτειο εν μέσω πανδημίας.

Αν και η Δανία είναι μια από τις χώρες που είναι γνωστές για το φεστιβάλ φωτός. Όλα τα αιτήματα από την πλευρά της ελληνικής πλευράς απορρίφθηκαν με διάφορες δικαιολογίες, είτε του πρωτοκόλλου, είτε του οτι δεν υπάρχει ανάλογη παράδοση, είτε της έλλειψης χρόνου.

Σουηδία: Μόνο σε εκδηλώσεις συνεργασίας

 

Η παράδοση της Σουηδίας φωταγωγεί κτήρια μόνο σε διεθνείς εκδηλώσεις όπως αυτές των Ηνωμένων Εθνών ή σε κοινές της εκδηλώσεις με άλλες χώρες. Η απόφασή της όμως να μην προχωρήσει σε φωταγώγηση κτηρίων δεν υπήρξε αρνητική μόνο για την Ελλάδα καθώς η χώρα έχει αρκετά ανάλογα αιτήματα κατά καιρούς που δεν έχει κάνει αποδεκτά.

Ο δήμαρχος της πόλης Καλμαρ θα κάνει έπαρση σημαίας στον προαύλιο χώρο του δημαρχείου του.

Αναδίπλωση από την Ισπανία

 

Η Ισπανία φαίνεται να ζήτησε χρήματα για την φωταγώγηση κατά την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821. Ποσό το οποίο ανερχόταν σε 25.000 ευρώ και άρα αποφασίστηκε να μην γίνει η οποιαδήποτε δράση από την χώρα.

Σύμφωνα ωστόσο με τις τελευταίες πληροφορίες αναμένεται να φωταγωγηθεί το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, ενώ μήνυμα μέσω Twitter αναμένεται να στείλει και η βασιλική οικογένεια.

Κάθετα αντίθετη η Ολλανδία

 

Ούτε η Ολλανδία ανταποκρίθηκε στο αίτημα να τιμήσει την ελληνική επέτειο, φωταγωγώντας κάποιο εμβληματικό κτήριο καθώς δεν υπάρχει καμία ανάλογη παράδοση, με την χώρα να είναι πολύ αυστηρή στους τρόπους εορτασμού επετείων. Ωστόσο θα τοποθετηθεί μια ελληνική σημαία σε περίοπτη θέση μνημείου στο Ρότερνταμ.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 24/03/2021

Κόσμος