Ελλάδα

Δραματικές ιστορίες πίσω από τους αριθμούς

24.03.2021 | 16:46 Eνσωμάτωση

Την Κυριακή 13 Μαρτίου ήταν η τελευταία φορά που ο Ηλίας Διανέμος άκουσε την μητέρα του στο τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα οι γιατροί τη διασωλήνωσαν σε κοινό θάλαμο όπου και παρέμεινε για 10 ολόκληρες ημέρες…

«Το προηγούμενο βράδυ πριν τη διασωλήνωση, μιλούσαμε και μάλιστα σκεφτόταν τους γύρω της και μου έλεγε ”αγόρι μου μην με πάρεις άλλη φορά 8 το βράδυ για να μην ενοχλούμε τους γύρω ασθενείς. Να παίρνεις νωρίτερα για καληνύχτα και από τότε … δεν την έχω ξανακούσει”.»

Την Κυριακή 13 Μαρτίου ήταν η τελευταία φορά που ο Ηλίας Διανέμος άκουσε την μητέρα του στο τηλέφωνο. Λίγα λεπτά αργότερα οι γιατροί τη διασωλήνωσαν σε κοινό θάλαμο όπου και παρέμεινε για 10 ολόκληρες ημέρες…

«Διασωληνωμένη από τις 13/3 και βρέθηκε σήμερα κρεβάτι. Επειδή είναι 85 χρονών ήξερα ότι δεν θα είναι η πρώτη επιλογή για κρεβάτι ΜΕΘ αλλά είναι ο άνθρωπος σου όπως και να το κάνεις.»

Οι μέρες κυλούσαν βασανιστικά αργά. Οι γιατροί στο Σισμανόγλειο έψαχναν εναγωνίως κρεβάτι ΜΕΘ για τη κυρία Σμαρώ με τον 53χρονο γιο της να περιμένει πάνω από το ακουστικό.

«Έπαιρνα τηλέφωνο τι έγινε; Δεν έχουμε βρει ακόμη κρεβάτι. Το ίδιο την άλλη μέρα και την πάρα άλλη. Και τώρα που με πήρατε τηλέφωνο φοβήθηκα ότι ήταν από το νοσοκομείο και μου έλεγαν ότι έφυγε.»

Είναι οι ιστορίες πίσω από τον τριψήφιο αριθμό των διασωληνώμενων με κορωνοϊό αλλά και πίσω από τον αόρατο αριθμό όσων διασωλήνωνονται εκτός ΜΕΘ.

«Και τουλάχιστον και να φύγει να ξέρω ότι έχουμε κάνει οτιδήποτε για να κρατηθεί στη ζωή. Όχι παρατημένη σ’ έναν θάλαμο.»

Η 85χρονη Σμαρώ άντεξε διασωληνωμένη 10 μέρες εκτός ΜΕΘ και πλέον δίνει τη μάχη της με τον κορωνοϊο μέσα στην εντατική. Σύμφωνα με τον γιο της, η πρώτη δόση του εμβολίου, που είχε προλάβει να κάνει, ήταν σωτήρια.

«Η μητέρα μου είναι 85 χρονών με πολλά κιλά και καρδιά. Αν δεν είχε κάνει το εμβόλιο θα είχε χαιρετήσει από την πρώτη μέρα.»

Εκτός από τη 85χρονη μητέρα του, στο Σισμανόγλειο νοσηλεύτηκε πριν λίγες ημέρες και η 60χρονη αδελφή του με κορωνοϊό.

«Κάποια στιγμή είχα τη μητέρα και την αδελφή μου στο νοσοκομείο και μου λέει η αδερφή μου μην με ξαναπάρεις τηλέφωνο γιατί όσο μιλάω χάνω οξυγόνο.»

Η διασπορά στην οικογένεια του Ηλία Διανέμου είναι τεράστια καθώς συνολικά νοσούν 10 άτομα μεταξύ αυτών και το 3 μηνών κοριτσάκι της ανιψιάς του.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 24/03/2021