Ελλάδα

1821-2021: 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση – Λαμπροί εορτασμοί σε όλη την Ελλάδα

24.03.2021 | 17:47

«Έλληνες, ποτέ μην ξεχνάτε το χρέος σας σε Θεό και σε πατρίδα. Σε αυτά τα δύο σας εξορκίζω ή να νικήσουμε ή να πεθάνουμε κάτω από τη σημαία του Χριστού.»

Είναι τα λόγια του Παπαφλέσσα όταν σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης πριν από 200 χρόνια. Ένα λάβαρο ποτισμένο από τα βάσανα του σκλαβωμένου Ελληνικού Λαού, που πάνω από 400 χρόνια υπέμενε τον τούρκικο ζυγό και τη λαχτάρα της ελευθερίας…

«Και από τα κουρέλια μας φτιάξαμε δικό μας μπαϊράκι, ένα σχισμένο ράσο, μια ματωμένη φουστανέλα.»

Ένα λάβαρο φτιαγμένο από τις φουστανέλες των οπλαρχηγών και τα ράσα των ιερέων, που πάνω από 200 χρόνια κυματίζει σε όλες τις άκρες του κόσμου, όπου υπάρχει ελληνισμός και αντηχούν 2 λέξεις αθάνατες στους αιώνες σαν την ελληνική ψυχή.

Λευτεριά ή Θάνατος.

Δύο λέξεις βαμμένες με αίμα που αν και επισήμως γιορτάζονται στις 25 Μαρτίου με την επίσημη έναρξη της επανάστασης από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, το αίμα των Ελλήνων για ελευθέρια είχε ποτίσει τα ελληνικά εδάφη μέρες πριν…

«Εκεί, στο ταπεινό εκκλησάκι των Αγίων Αποστόλων οι ηρωϊκοί οπλαρχηγοί ορκίστηκαν και βροντοφώναξαν σε όλη την σκλαβωμένη πατρίδα το… Λευτεριά η Θάνατος»

Η επέτειος των 200 χρόνων του αγώνα της παλιγγενεσίας γιορτάζεται με τιμή και δόξα σε όλη την Ελλάδα. Παρά τα αυστηρά μέτρα της πανδημίας Έλληνες σε όλες τις γωνιές της χώρας βρήκαν μεγαλοπρεπής τρόπους να τιμήσουν τους ήρωες της Επανάστασης.

Τεράστιες ελληνικές σημαίες κυματίζουν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Στην πόλη της Νέας Κίου Αργολίδας μια τεράστια σημαία κυματίζει σε κεντρικό κτίριο της πόλης…

Στα Ιώαννινα μια σημαία 1.2ΟΟ τετραγωνικών μέτρων έντυσε τους Λιαγκιάδες και συναγωνίζεται την γαλανόλευκη 1.500 μέτρων της Σαντορίνης.

Στη Θεσσαλονίκη μεγαλοπρεπείς σημαίες έντυσαν όλα τα σημεία της πόλης. Από το δημαρχείο μέχρι και τα νοσοκομεία και της εκκλησίες της συμπρωτεύουσας λαμπροί εορτασμοί με πανό για την ελληνική επανάσταση και γαλανόλευκες να κυματίζουν περήφανες.

Πρωτότυπος στολισμός από τον Δήμο Αθηναίων με παρτέρια με ζουμπούλια να σχηματίζουν την ελληνική σημαία στην πλατεία Συντάγματος.

Στην Γλυφάδα έφιπποι έκαναν πομπή σήμερα το πρωί στους κεντρικούς δρόμους, ενώ μπλε λέιζερ σχημάτισαν στον ουρανό εμβληματικες λέξεις της Ελληνικής επανάστασης.

Μικροί μαθήτες από το Ναύπλιο και τη Λέρο ντυμένοι με τις φουστανέλες έφτιαξαν ταίνιες μικρού μήκους τιμώντας την επανάσταση του 1821, ενώ ο ΣΥΛΛΟΓΟ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ απεικόνισε τον εθνικό ύμνο στην ελληνική γλώσσα.

Με το εμβληματικό τραγούδι του Σαββόπουλου η επιτροπή για την επέτειο των 200 ετών της ελληνικής επανάστασης καλεί όλους τους Έλληνες να τιμήσουν τους ήρωες της ελληνικής επανάστασης.

Σε μια εποχή που θα μας λείψουν οι χόροι και τα τραγούδια λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί για αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία της Ελλάδας είναι πιο επικαίροι από ποτέ.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 24/03/2021

Ελλάδα