Υγεία

Σχέδιο για… rapid test παντού

19.03.2021 | 13:08 Eνσωμάτωση

Με το σταδιακό άνοιγμα των δραστηριοτήτων η κυβέρνηση θέλει να αυξήσει κατα πολύ τα τεστ να φτάσει ακόμη και τις 150.000. Για να γίνει αυτό, το Υπουργειο Υγειας έχει προσεγγίσει ήδη τους φαρμακοποιούς προκειμένου να πωλούν rapid test.

Η Επιτροπή αναμένεται να ζητήσει μία σειρά από «μέτρα ασφαλείας» από τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να επανέλθουμε στην κανονικότητα χωρίς πισωγυρίσματα και χωρίς λάθη.

Τα μέτρα αυτά αφορούν κυρίως τα rapid test.

Η λογική είναι να μην αυξηθούν μόνο οι δειγματοληψίες από τον ΕΟΔΥ, καθώς αυτό ουσιαστικά υπόκειται ξεκάθαρα στην επιθυμία του κάθε πολίτη αν θέλει να εξεταστεί ή όχι, αλλά να γίνονται παντού.

Στους χώρους εργασίας, τα γραφεία, στα φαρμακεία, τα σχολεία, ακόμη και στα σπίτια μας.

Το ένα όπλο λοιπόν είναι να αυξηθούν οι έλεγχοι στους χώρους εργασίας. Μάλιστα στόχος είναι με το άνοιγμα της αγοράς, τα test καθημερινά να φτάνουν τις 100 με 120 χιλιάδες.

Η τακτική αυτή σε συνδυασμό με τους αυξημένους εμβολιασμούς που έχουν προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα αναμένεται να χτίσουν ένα τείχος ασφαλείας ειδικά στις μητροπολιτικές πόλεις.

Άλλο ένα όπλο είναι η στρατηγική του self-testing, ώστε οι πολίτες να μπορούν να κάνουν rapid test και στο σπίτι τους.

Ουσιαστικά οι ειδικοί εξετάζουν το μοντέλο που έχει ξεκινήσει σε Βρετανία και Γερμανία, κατά το οποίο οι πολίτες προμηθεύονται από καταστήματα και σούπερ μάρκετ τα test τα οποία μάλιστα δείχνουν αποτελέσματα μέσα σε 30 λεπτά.

Το «ελληνικό σχέδιο» για το self testing που συζητείται είναι οι πολίτες να μπορούν να προμηθεύονται μέσω της άυλης συνταγογράφησης τα τεστ ταχείας ανίχνευσης από τα φαρμακεία και να τα κάνουν σπίτι τους με ασφάλεια.

Οι ειδικοί θεωρούν πως με το self testing αφενός οι πολίτες θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα test αφετέρου θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας σε περίπτωση που βγουν θετικοί στον κορωνοϊό.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 19/03/2021