Κόσμος

«Σεισμός» στην Ευρώπη από την αναστολή του εμβολίου της AstraZeneca

16.03.2021 | 17:12

Σαν ντόμινο η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν προσωρινή και για προληπτικούς λόγους, αναστολή χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, μετά τα περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί.

Μεταξύ των χωρών που έλαβαν τη σχετική απόφαση είναι η Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Ολλανδία, ενώ τις προηγούμενες ημέρες είχαν προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση Αυστρία, Βουλγαρία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο και Νορβηγία, ενώ εκτός Ευρώπης την ίδια απόφαση έλαβε και η Ταϊλάνδη.

Οι μόνες που συνεχίζουν κανονικά είναι η Βρετανία, ο Καναδάς , η Αυστραλία το Βέλγιο και η Ελλάδα.

Το περίεργο είναι δεν έχει αποδειχθεί ότι η αιτία των θρομβώσεων είναι το εμβόλιο τη στιγμή μου το ποσοστό των περιπτώσεων είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Οι Βρετανοί επιστήμονες, ωστόσο, παραμένουν καθησυχαστικοί. «Το μήνυμα μέχρι τώρα είναι το εμβόλιο έχει σώσει χιλιάδες ζωές ευπαθών ομάδων και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε εκτός και να έχουμε αποδείξεις ότι πρέπει να πράξουμε διαφορετικά. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να υπάρχει διαφάνεια απέναντι στο κοινό» αναφέρουν.

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί από την προσωρινή αναστολή έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των Γάλλων και θα προκαλέσει καθυστερήσεις στην εμβολιαστική εκστρατεία εν μέσω τρίτου κύματος.

«Θα καθυστερήσει αναμφισβήτητα την εμβολιαστική εκστρατεία. Αυτό θα δυσκολέψει τη δουλειά των γιατρών που θα καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια για να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Μπορεί οι στατιστικές να λένε ότι υπάρχουν 30 περιπτώσεις στα 5 εκατομμύρια αλλά εκείνοι σκέφτονται “αν εγώ είμαι ο 31ος;”» συμπληρώνουν οι επιστήμονες.

Στη Γαλλία από τις 13 Μαρτίου έχουν γίνει πάνω από ένα εκατομμύριο πρώτες δόσεις, την ώρα που η φαρμακευτική εταιρία είχε προγραμματίσει να έχει διανέμει μέχρι το τέλος του μήνα άλλες 6 εκατ. δόσεις.

Απορίας άξιο είναι επίσης ότι η ΕΕ σε επίπεδο ηγεσίας τηρεί σιγήν ιχθύος και αφήνει τις χώρες να ενεργούν μόνες τους τη στιγμή που ήθελε να ηγηθεί της εκστρατείας εμβολιασμού σε θεσμικό επίπεδο.

Αν δεν δράσει γρήγορα ότι κινδυνεύει να κλονιστεί ανεπανόρθωτα η εμπιστοσύνη των πολιτών προς όφελος του αντιεμβολιαστικού κινήματος.

Την Πέμπτη η νέα γνωμοδότηση

 

Μιλώντας στο LIVE NEWS ο ανταποκριτής του MEGA στις Βρυξέλλες, Σαράντης Μιχαλόπουλος υπογράμμισε ότι η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων επανέλαβε την άποψη ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων και πως δεν έχει διαπιστωθεί αν το εμβόλιο οφείλεται για τα περιστατικά θρομβώσεων.

Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένεται η νέα γνωμοδότηση του Οργανισμού για το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ εξετάζεται αν το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται σε λάθος στην παρασκευή συγκεκριμένης παρτίδας εμβολίου.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 16/03/2021

Κόσμος