Κόσμος

Μπόρις Τζόνσον: «Τα γλυπτά του Παρθενώνα δε θα επιστέψουν ποτέ στην Ελλάδα» – Κατηγορηματικός ο Βρετανός πρωθυπουργός

12.03.2021 | 21:13 Eνσωμάτωση

Οριστικά έκλεισε τη συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε αποκλειστική συνέντευξή του στα ΝΕΑ.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να απαγγέλλει με ερασμική προφορά εδάφια της Ιλιάδας, μπορεί στο γραφείο του στην Ντάουνιγκ Στριτ να βρίσκεται προτομή του Περικλή και όχι του Ουίνστον Τσώρτσιλ, αλλά ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να επιστρέψει τα γλυπτά του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν.

Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο Μπόρις Τζόνσον δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου».

Το 1986 η Μελίνα Μερκούρη στην προσπάθειά της για την επιστροφή του αριστουργήματος της κλασικής αρχαιότητας στη χώρα μας, είχε ανοιχτά συγκρουστεί με το Βρετανικό Μουσείο, ενώ είχε συναντηθεί και με τον τότε Πρόεδρο των φοιτητών της Οξφόρδης.

Ποτέ δεν έγινε γνωστό ποια ήταν η θέση του τελειόφοιτου τότε, της Φιλολογίας και Φιλοσοφίας, Μπόρις Τζόνσον για τον τρόπο που ο Λόρδος Έλγιν είχε αποσπάσει και μεταφέρει ένα τμήμα του αρχαιοελληνικού μεγαλείου στη Μεγάλη Βρετανία.

Σε κάθε περίπτωση ο λάτρης του αρχαιοελληνικού πολιτισμού Τζόνσον, επιλέγει να ακροβατεί ανάμεσα στα καλοκαίρια στο εξοχικό στο Πήλιο και τους βροχερούς βρετανικούς χειμώνες κλείνοντας την πόρτα στην επιστροφή των Γλυπτών στον τόπο που γεννήθηκαν.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 12/03/2021