Κόσμος

Εγκρίθηκε το εμβόλιο της Johnson & Johnson – Το τέταρτο στην ΕΕ, το πρώτο μονοδοσικό

11.03.2021 | 17:24 Eνσωμάτωση

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο μπορεί πλέον να χορηγείται από τα κράτη-μέλη στον γενικό πληθυσμό, μετά την αξιολόγηση της σχετικής αίτησης που είχε υποβάλλει η εταιρεία.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνεται, μετά από εκείνα των Pfizer-BioNTech, Moderna και AstraZeneca-πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ωστόσο, σύμφωνα το σκεύασμα της Johnson & Johnson παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα ως προς την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας: Είναι μονοδοσικό, αντίθετα με τα υπόλοιπα τρία, που χορηγούνται σε δύο δόσεις με απόσταση αρκετών εβδομάδων. Επίσης, διατηρείται για διάστημα 3 μηνών σε θερμοκρασίες κοινού ψυγείου, πράγμα που διευκολύνει την διάθεσή του.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητά του, δοκιμάσθηκε σε κλινικές δοκιμές με την συμμετοχή 40.000 ατόμων ηλικίας 18 ετών και άνω σε πολλές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Νότια Αφρική. Το ήμισυ των συμμετεχόντων έλαβε το εμβόλιο, το άλλο ήμισυ έλαβε placebo και στην συνέχεια έγιναν οι συγκρίσεις ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Οι πρώτες δόσεις αναμένονται στην Ευρώπη  μέσα Απριλίου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα ακριβής ημερομηνία, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA πρόκειται για 200 εκατομμύρια σύνολο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και 4,5 εκατομμύρια για την Ελλάδα.

Το μεγάλο στοίχημα είναι να αποφευχθούν οι εκπλήξεις όπως έγινε και με τη βρετανική AstraZeneca, όπου οι ευρωπαίοι πλέον λένε ξεκάθαρα ότι τα εργοστάσια παραγωγής της βρετανικής εταιρείας στη Bρετανία δίνουν προτεραιότητα στους Bρετανούς γι αυτό έχουμε και καθυστέρηση στην ευρωπαϊκή ένωση.

Σήμερα η Kομισιόν είπε ότι είναι σε συζητήσεις με την Oυάσιγκτον ώστε τα εργοστάσια της αμερικανικής εταιρείας στις ΗΠΑ να μην κάνουν το ίδιο. Πάντως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία στις Bρυξέλλες ειδικά μετά τη χθεσινή δήλωση του προέδρου Mπάιντεν να φροντίσει να εμβολιαστούν πρώτα οι Aμερικανοί και ότι πρώτα πρέπει να μπει ο πατριωτισμός και η δημόσια υγεία στις ΗΠΑ.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 11/03/2021