Ελλάδα

Κορωνοϊός: ΜΕΘ ούτε για δείγμα – Δραματικές οι περιγραφές των γιατρών στα νοσοκομεία της Αττικής

04.03.2021 | 20:33

Δραματικές ώρες βιώνουν οι γιατροί των νοσοκομείων της Αττικής, αφού οι εισαγωγές ασθενών σε ΜΕΘ Covid-19 είναι τόσες, που έχουν καλυφθεί όλες οι κλίνες στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ ούτε για πλάκα»

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA και τη Ράνια Τζίμα, ο Παναγιώτης Παπανικολάου, Γ.Γ. Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι στο νοσοκομείο που υπηρετεί, στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ.

«Διαθέσιμη κλίνη δεν υπάρχει ούτε για πλάκα. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό αυτήν την στιγμή είναι ακριβώς εκατό, από αυτούς οι τέσσερις μάλιστα διασωληνώθηκαν σήμερα το πρωί», είπε ο κ. Παπανικολάου, σημειώνοντας ότι οι 4 ασθενείς διασωληνώθηκαν στα απλά κρεβάτια που νοσηλεύονται.

Μη επαρκής εξυπηρέτηση λοιπών περιστατικών

Μεγάλο είναι το ζήτημα που έχει προκύψει, καθώς τα νοσοκομεία γενικής εφημερίας, εκτός από το βάρος των ασθενών Covid-19, πρέπει να σηκώσουν και όλα τα υπόλοιπα περιστατικά.

«Αυτήν την περίοδο έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα ταυτόχρονης αύξησης προσέλευσης ασθενών και Covid και non Covid, για παράδειγμα πολλούς τραυματισμούς και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν καλά ή επαρκώς», είπε ο κ. Παπανικολάου για τα λοιπά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλείας.

«Είχαμε προειδοποιήσει»

Ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, τόνισε ότι η Ομοσπονδία είχε προειδοποιήσει τους αρμόδιους για τις «τραγικές ελλείψεις προσωπικού».

«Φωνάζουμε τόσο καιρό και δεν ιδρώνει το αυτί των αρμοδίων. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω ότι για όλα αυτά είχαμε προειδοποιήσει από τις 9 Φεβρουαρίου 2021. Είχαμε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την Αττική, την Αχαΐα και όλη τη νότια Ελλάδα. Δυστυχώς ανταπόκριση δεν είχαμε».

«Κανένα ουσιαστικό μέτρο για το ΕΣΥ»

Αναφερόμενος στο έκτακτο σχέδιο για το ΕΣΥ που ανακοινώθηκε εχθές από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ο κ. Παπανικολάου σημείωσε ότι: «δεν ακούσαμε κανένα ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης για ακόμα μια φορά. Οι νέες κλίνες νοσηλείας που ακούτε είναι απλούστατα βαφτίσια προϋπαρχουσών κλινών απλών κλινικών, σε κλίνες νοσηλείας Covid-19».

«Το να μετατρέπουμε κλίνες ΜΕΘ non Covid-19 σε κλίνες ΜΕΘ Covid-19», δε λύνει το πρόβλημα τόνισε ο κ. Παπανικολάου.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 04/03/2021

Ελλάδα