Οικονομία

Το στοίχημα του ελληνικού τουρισμού & οι επιπλοκές της πανδημίας

03.03.2021 | 01:57

Με το καλοκαίρι να είναι πλέον ορατό, μεγάλο είναι το ζήτημα για τους στόχους του ελληνικού τουρισμού και το κατά πόσο θα μπορέσει να αναπληρώσει κομμάτι της ζημίας που δέχτηκε την προηγούμενη περίοδο.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο, πρόεδρο ΣΕΤΕ, στόχος της τουριστικής βιομηχανίας είναι να «πάει όσο το δυνατόν καλύτερα», καθώς οι προηγούμενες τουριστικές περίοδοι ήταν κάκιστες.

«Ό,τι καλύτερο μπορέσουμε να πετύχουμε φέτος θα είναι όφελος και για τον τομέα αλλά και για τη χώρα», επισήμανε ο κ. Ρέτσος, τονίζοντας ότι η βιομηχανία θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, ωστόσο μεγάλο ρόλο θα παίξει το πλάνο της κυβέρνησης αλλά και οι βασικές αγορές που διοχετεύουν τουρίστες στην Ελλάδα, όπως η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Ρωσία.

«Είμαστε σε στάση αναμονής».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, τόνισε ότι η χώρα θα πρέπει να θωρακιστεί και να γίνει ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός.

«Να προτεραιοποιηθούν οι κλάδοι του τουρισμού στον εμβολιασμό τους, έτσι ώστε να έχουμε ένα ασφαλές περιβάλλον για αν υποδεχτούμε τους επισκέπτες», σημείωσε ο κ. Καββαθάς, ενώ σχετικά με τις επιχειρήσεις εστίασης που δραστηριοποιούνται σε τουριστικούς προορισμούς δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν προβλήματα οικονομικής ρευστότητας αλλά και εποχικού προσωπικού.

Την άποψη ότι ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να εμβολιαστεί γρήγορα συμμερίστηκε και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, βουλευτής ΝΔ, ο οποίος τόνισε ότι θα είναι τεράστια διαφήμιση για τη χώρα δημοφιλής προορισμοί και μεγάλα καταλύματα να είναι εντελώς Covid free.

«Πρέπει να κάνουμε ένα πολύ επιθετικό πλάνο και στους εμβολιασμούς και στον τρόπο με τον οποίο θα είναι κάθε μία μονάδα ασφαλής υγειονομικά. Αυτό είναι που θα πουλήσει».

Παραγωγικές και τεχνολογικές επενδύσεις, ενίσχυση μεταρρυθμίσεων, όπως το Κτηματολόγιο και οι Δασικοί χάρτες, άμεσα μέτρα για τον τουρισμό, είναι τα τρία βασικά στοιχεία που θα βοηθήσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας σύμφωνα με τον Γιώργο Στάθακη, πρώην υπουργό.

Ο κ. Στάθακης τόνισε ότι τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι «πολύ κρίσιμες για το μέλλον», αφού θα επιδράσουν σημαντικά στην ελληνική οικονομία.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 03/03/2021

Οικονομία