Ελλάδα

Ο κορωνοϊός «πολιορκεί» τη χώρα – Τι ισχύει για τα φάρμακα & το άνοιγμα της αγοράς, ειδικοί αναλύουν

03.03.2021 | 00:52

Με το τρίτο κύμα της πανδημίας να βρίσκεται σε έξαρση και τους περιορισμούς του lockdown να συνεχίζονται, πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία του ισραηλινού φαρμάκου κατά του κορωνοϊού, με τον Αχιλλέα Γραβάνη, καθηγητή Φαρμακολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, να σημειώνει ότι τα στοιχεία που έρχονται είναι πολλά υποσχόμενα.

«Το συγκεκριμένο φάρμακο φαίνεται να είναι ελπιδοφόρο» σημείωσε ο καθηγητής και επισήμανε ότι είναι «ένα άλλο εργαλείο στην προσπάθεια να περιοριστούν τα προβλήματα στους βαρέως πάσχοντες», καθώς το συγκεκριμένο φάρμακο δρα τοπικά εξού και έχει μειωμένη τοξικότητα.

Ο κ. Γραβάνης τόνισε ότι με τη χορήγηση των φαρμάκων θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα των εισαγωγών στα νοσοκομεία, «που είναι το μεγάλο πρόβλημα της πρώτης γραμμής, δηλαδή η υπερπληθώρα ασθενών στις κλινικές Covid-19», ενώ ταχύτατα θα πρέπει να τρέξει ο εμβολιασμός κυρίως των ευπαθών ομάδων, καθώς αυτές είναι πιθανότερο να χρειαστούν νοσηλεία.

Η επόμενη μέρα της οικονομίας

Φάρμακα και εμβολιασμοί, συνηγορούν σε μια σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων και ένα σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, σημείωσε ότι ένα άνοιγμα της οικονομίας δε πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει όπως έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς οι σκηνές που είδαμε στα μαγαζιά ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές.

«Με τέτοιον τρόπο δεν πρέπει να ξανανοίξουμε», επισήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του και με τον σχεδιασμό που υπάρχει για το τρίωρο μήνυμα στο 13032 για τα ψώνια.

«Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο με πολύ απλούς κανόνες», είπε ο καθηγητής και σημείωσε ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά και να ακολουθούνται συγκεκριμένοι κανόνες, όπως η χρήση διπλής μάσκας.

Από την πλευρά του ο Αχιλλέας Γραβάνης τόνισε ότι «θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί» σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της οικονομίας, καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτερες.

Οι σκέψεις για σκληρό lockdown

Σχετικά με τις τελευταίες εισηγήσεις των ειδικών για ένα σκληρό lockdown τύπου Μαρτίου 2020, ο κ. Βασιλακόπουλος επισήμανε ότι δε θα λειτουργήσει ένα τέτοιο μοντέλο τη συγκεκριμένη περίοδο.

«Δεν μπορώ να δεχτώ ότι η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυστηρό lockdown διότι ο κόσμος δεν το αντέχει», σημείωσε ο καθηγητής ο οποίος μίλησε και για την ανοσία που έχει αναπτύξει ο ελληνικός πληθυσμός.

«Η ανοσία που έχει αποκτήσει η ελληνική κοινωνία αποδίδει ήδη καρπούς», τόνισε καθώς, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι υψηλά, οι θάνατοι ασθενών με Covid-19 έχουν παρουσιάσει σημαντική μείωση.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα

Αναφορικά με το εμβόλιο και την πορεία του στη χώρα, ο κ. Γραβάνης επισήμανε ότι αν και η εμβολιαστική αλυσίδα λειτουργεί σωστά, πρόβλημα παραμένει ο αριθμός των διαθέσιμων εμβολίων που υπάρχουν, κάτι που αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, καθώς οι εταιρείες θα παράγουν και θα προμηθεύουν τις χώρες με μεγαλύτερο αριθμό δόσεων.

«Θα πρέπει να έχουμε ένα σαφές πρόγραμμα ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτα», είπε ο κ. Γραβάνης, με τον κ. Βασιλακόπουλο να σημειώνει ότι πρώτα θα πρέπει να εμβολιαστούν οι ευπαθείς ομάδες.

Videos & Απoσπάσματα από ΒΑΒΕΛ - 03/03/2021

Ελλάδα