Πολιτική

Πλώρη για το Αιγαίο έβαλε το υδρογραφικό «Τσεσμέ»

19.02.2021 | 20:51 Eνσωμάτωση

Η Άγκυρα δοκιμάζει τα νεύρα της Αθήνας με το Τσεσμέ να κινείται στην περιοχή της Ίμβρου ενώ η παράτυπη NAVTEX για αυτό στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου είναι σε ισχύ από χθες μέχρι και τις 2 Μαρτίου.

Παράλληλα το Μπαρμπαρός πλέει προς Κωνσταντινούπολη με συνοδεία κορβέτας περνώντας από τα δυτικά των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.

Κρύο ζέστη από τις τοποθετήσεις Τούρκων αξιωματούχων με τον Τσελίκ να κάνει λόγο για εφιάλτες και του τούρκο πρέσβη στην Αθήνα να καλεί σε μοίρασμα των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Αν το ελληνο-κυπριακό δίδυμο τρέφει όνειρα να πάρει μαζί του όσες χώρες έχουν προβλήματα με την Τουρκία για να πραγματοποιήσουν τους μαξιμαλιστικούς τους στόχους, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα μετατρέψουμε σε εφιάλτη αυτό το όνειρο» ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ, με τον πρέσβη της Τουρκίας, Μπουράκ Οζουγκεργκίν να συμπληρώνει: «Η ενέργεια θα μπορούσε και πρέπει να είναι πεδίο συνεργασίας και όχι σύγκρουσης».

Η Αθήνα προσπαθεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους επιδεικνύοντας ψύχραιμη αποφασιστικότητα ενώ παράλληλα ενισχύει τις αμυντικές της συμμαχίες.

«Ελπίζω πραγματικά πως θα αφήσουμε πίσω μας την ένταση του 2020. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. Τους καλέσαμε για τον δεύτερο γύρο. Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμα, αλλά ελπίζω πως θα υπάρξει ανταπόκριση, ώστε να μπορέσουμε να συζητήσουμε με καλή πίστη τη βασική μας διαφορά με την Τουρκία, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Το θέμα των Patriot που είπατε η κυβέρνηση θα υπογράψει συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία. Οι Patriot είναι αμυντικό όπλο όχι επιθετικό! Η Ελλάδα δεν εκπέμπει επιθετική πολιτική» πρόσθεσε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Στο πλαίσιο αυτών των συμμαχιών αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η άφιξη σε λίγες εβδομάδες μαχητικών F-15 της Σαουδικής Αραβίας στην Σούδα προκειμένου να ασκηθούν μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 19/02/2021