Ελλάδα

«Μήδεια»: «Μπαλάκι» οι ευθύνες μεταξύ Περιφέρειας – ΔΕΔΔΗΕ για τα άκοπα δέντρα

17.02.2021 | 21:19 Eνσωμάτωση

Από χθες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα γαϊτανάκι ευθυνών για το χάος με τις διακοπές ρεύματος στα Βόρεια Προάστια.

Όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας οι εναερίτες της ΔΕΗ συνέχισαν το τιτάνιο έργο της κοπής των δέντρων που έριξαν τα καλώδια της ΔΕΗ και βύθισαν στο σκοτάδι για 48 ώρες τα βόρεια προάστια.

Στον Διόνυσο μια οδηγός πατά με το αυτοκίνητο πάνω σε κομμένο καλώδιο της ΔΕΗ κινδυνεύοντας η ίδια και οι πυροσβέστες που την απομακρύνουν.

Μόνο το πρώτο 24ωρο της επέλασης της «Μήδειας» ΔΕΔΔΗΕ και Πυροσβεστική είχαν καταγράψει τουλάχιστον 1.000 κοπές δέντρων από το βάρος του χιονιού.

Ο ΔΕΔΔΗΕ, ο βασικός πυλώνας της διανομής και συντήρησης του ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, δήλωσε σχεδόν αδυναμία να διαχειριστεί την κατάσταση με τα συνεργεία να αντικαθιστούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 500 κομμένους στύλους.

Κι ενώ εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως στην Αττική, έμειναν για τρεις ημέρες χωρίς ρεύμα, ΔΕΔΔΗΕ, Περιφέρεια Αττικής και Δήμοι ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά για το ποιος φταίει για το χάος και τη διάλυση της κρατικής μηχανής, που εγκλώβισε στα σπίτια τους χωρίς ρεύμα και θέρμανση χιλιάδες ανθρώπους μέσα στο δριμύ ψύχος.

Τις ώρες της πυκνής χιονόπτωσης οι κάτοικοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα κυκεώνα αρμοδιοτήτων. Καλούσαν στο ΔΕΔΔΗΕ και εκείνος με τη σειρά παρέπεμπε στην περιφέρεια ή καλούσε την περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο, ταυτόχρονα η πυροσβεστική που είχε δεχτεί κι εκείνη κλήση για το πεσμένο δέντρο περίμενε κι εκείνη με τη σειρά της περιφέρεια να ανοίξει τον δρόμο και παρέπεμπε την ίδια στιγμή στον ΔΕΔΔΗΕ που έπρεπε να προσεγγίσει στο σημείο της βλάβης για διακόψει την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Μόνο αφού οι πυροσβέστες απομάκρυναν τα δέντρα μπορούσαν να προσεγγίσουν τα συνεργεία για να κλείσει ο κύκλος της βλάβης.

Φταίνε… τα δέντρα

Οι ευθύνες πάνε κι έρχονται και για το ποιος έπρεπε να έχει φροντίσει από το καλοκαίρι για το κλάδεμα ή την κοπή των δέντρων που μπλέκονται στα καλώδια ρεύματος.

Ο Διαχειριστής υποστηρίζει ότι την ευθύνη για την κοπή των δέντρων σε συνθήκες κανονικότητας την έχουν οι Δήμοι. Οι Δήμαρχοι ωστόσο υποστηρίζουν το ακριβώς αντίθετο καθώς για να γίνει κλάδεμα ενός δέντρου πρέπει πρώτα να διακοπεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η ηλεκτροδότηση ολόκληρης περιοχής. Από το ΔΕΔΔΗΕ μάλιστα εμπλέκουν και το Δασαρχείο που σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπει την κοπή δέντρων.

Απαξίωση & ελλείψεις

Οι εργαζόμενοι αποδίδουν την εικόνα διάλυσης του ΔΕΔΔΗΕ στη διαδικασία περαιτέρω ιδιωτικοποίησης που είναι σε εξέλιξη.

Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα αρκετές περιοχές της Αττικής παραμένουν χωρίς ρεύμα, με τα συνεργεία να προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/02/2021